Política

Caucas

Almenys dinou morts en un atemptat múltiple al Daguestan

Homes armats ataquen sinagogues, esglésies ortodoxes i un lloc de policia

Entre les víctimes mortals hi ha quinze policies i un capellà

També hi ha una vintena de ferits

Almenys quinze policies i quatre civils, entre ells un sacerdot, han mort i una vintena de persones més han resultat ferides en un atemptat múltiple aquest diumenge a la república russa del Daguestan, situada al Caucas del Nord. Homes armats han atacat dues esglésies ortodoxes, una sinagoga i un lloc de control de la policia a la capital regional, Makhatxkalà, i a la ciutat de Derbent, segons han confirmat aquest dilluns les autoritats locals en declaracions recollides per l’agència russa de notícies Tass.

El governador del Daguestan, Sergei Melikov, ha explicat que les forces de seguretat han abatut cinc dels homes armats i es desconeix si algun dels milicians ha aconseguit fugir. El Comitè d’Instrucció, organisme judicial que depèn directament del president de Rússia, Vladímir Putin, ha assegurat que ja han identificat els autors d’uns atacs clarament coordinats, segons informa l’agència Efe.

Tot i això, les autoritats russes no han volgut informar sobre les identitats dels atacants. Els indicis apunten que els atacs serien obra d’Estat Islàmic (EI) com l’atemptat de fa tres mesos a la sala de concerts Crocus City Hall, al nord de Moscou, o d’algun grup gihadista caucasià. Però, Melikov parla d’un atac amb ajuda estrangera, la qual cosa s’interpreta com ucraïnesa. Teoria a la qual també ha fet referència la presidenta del Senat rus, Valentina Matvienko. “Considero que el que ha passat no té cap raó objectiva, és aliè a nosaltres i és una provocació absolutament cínica. Ha estat planificat acuradament des de l’exterior pels nostres enemics, finançat per ells i amb l’objectiu de crear divisió. Aquest és el seu pla”, ha dit Matvienko.

És la teoria de la ma negra ucraïnesa que el Kremlin va utilitzar per intentar involucrar Kíiv en l’atac contra el Crocus City Hall. Aleshores, Putin va utilitzar el mateix argument tot i que els EUA havien advertir Moscou sobre la imminència d’un atac gihadista. La policia va detenir aleshores quatre gihadistes i Estat Islàmic va reivindicar l’assalt, però el Kremlin hi va veure sempre una mà negra ucraïnesa amb la complicitat d’Occident.

El Daguestan és una república russa de majoria musulmana amb una petita comunitat cristiana i jueva fronterera amb Geòrgia, l’Azerbaidjan i Txetxènia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’ANC es planteja denunciar l’espoli fiscal amb una Diada descentralitzada

barcelona
política

Front comú del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP per regular vot telemàtic

barcelona
pròxim orient

El govern israelià legalitza cinc nous assentaments il·legals a Cisjordània

barcelona

L’Ajuntament de Blanes aprova el Pla Local LGBTIQ+ 2024-2028

BLANES
estat francès

L’extrema dreta puja en intenció de vot a dos dies de les legislatives

barcelona
estats units

Biden apareix vacil·lant i fràgil davant un agressiu Trump en el primer debat de les presidencials

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona