Política

Guerra a Europa

Moscou responsabilitza Washington de l’atac mortal a Sebastòpol

El Kremlin protesta per l’ús de míssils nord-americans ATACMS davant l’ambaixadora dels Estats Units a Rússia, Lynn Trace

El govern rus avisa que aquestes accions “no quedaran impunes”

Rússia ha acusat aquest dilluns els Estats Units de tenir “la mateixa responsabilitat” que el “règim de Kíiv” en l’“horrible” atac perpetrat diumenge a Sebastòpol. Les forces ucraïneses van llançar ahir diumenge cinc míssils contra la ciutat portuària de Crimea, que allotja la principal base naval russa a la Mar Negra. Quatre dels coets van ser interceptats per les defenses antiaèries russes però el cinquè es va desviar del seu rumb i va esclatar sobre una platja on hi havia molta gent. Quatre persones van morir, entre les quals dos menors de 2 i 9 anys, i 151 més van resultar ferides, 82 de les quals van haver de ser hospitalitzades.

El Ministeri de Defensa rus assegura que els míssils utilitzats en l’acció eren ATACMS de fabricació nord-americana armats amb bombes de fragmentació “per augmentar-ne la letalitat”. En aquest sentit, Defensa afirma que la tria dels objectius i l’entrada de les dades de vol la realitzen especialistes militars nord-americans a partir de les seves pròpies observacions amb satèl·lit.A més, afirma que en el moment de l’incident un dron nord americàde reconeixement Global Hawk volava a prop de Crimea. “No hi ha dubte sobre la implicació dels Estats Units en aquest crim sinistre”, ha denunciat el Ministeri d’Afers Exteriors rus.

És per això que el departament dirigit per Sergei Lavrov ha convocat l’ambaixadora dels Estats Units a Moscou, Lynne Tracy, per presentar-li una protesta per aquest “crim sagnat comès pel règim de Kíiv” i “patrocinat i armat per Washington”. Segons la diplomàcia russa, els Estats Units duen a terme “una guerra híbrida contra Rússia i s’han convertit en part del conflicte en subministrar a l’exèrcit ucraïnès l’armament més modern, inclosos els míssils ATACMS amb bombes de fragmentació utilitzats contra la població de Sebastòpol”.

Exteriors ha traslladat a l’ambaixadora que “accions d’aquesta mena”, inclòs el permís de Washington per disparar contra objectius en territori rus, “no quedaran impunes”. El Kremlin ha deixat clar que hi haurà “mesures de represàlia”.

A finals de maig, el govern del president nord-americà, Joe Biden, va autoritzar l’ús de les armes proporcionades pels Estats Units en territori rus, però només contra objectius militars a la zona fronterera russa a prop de la regió Khàrkiv, al nord-oest del país. Però aquest permís no s’aplica als sistemes de míssils de llarg abast, com l’ATACMS utilitzat diumenge a Sebastòpol.

Zona de guerra

Kíiv ha replicat avui que l’incident en una platja de Sebastòpol en el que ahir van morir quatre persones ha tingut lloc en una zona on hi ha hostilitats. L’assessor de la presidència ucraïnesa Mikhailo Podoliak ha recordat que Crimea és “un gran campament i magatzem militar, amb centenars d’objectius militars directes, que els russos intenten amagar i tapar cínicament amb els seus propis civils”.

Segon Podoliak, “Crimea és definitivament un territori estranger ocupat per Russia , on hi ha hostilitats i una guerra a gran escala. La mateixa guerra que Rússia va desencadenar només amb finalitats genocides i invasives”. En aquest context, ha afirmat que “no hi ha ni hi pot haver platges, zones turístiques o altres signes ficticis de vida pacífica a Crimea”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
orient mitjà

Obren els col·legis electorals en les presidencials de l’Iran

barcelona
argentina

El Parlament aprova les reformes econòmiques de Milei

barcelona