Política

política

Derogat l’article que permetia d’aturar l’amnistia amb un recurs a Europa

Aprofitant una drecera legal com és l’aprovació d’un decret de mesures per fer front a la crisi derivades dels conflictes d’Ucraïna i Pròxim Orient, i que ha aparegut publicat avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el govern espanyol ha derogat l’article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil. Aquest apartat establia que quan un jutge planteja una qüestió prejudicial davant d’Europa el procediment quedava en suspens, una argúcia que en el context deixava en mans dels togats la possibilitat de demorar l’aplicació de la llei d’amnistia fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no resolgués el recurs. La decisió, que és una de les condicions que va posar Junts al PSOE per a la ratificació d’un paquet de decrets òmnibus el passat mes de gener, desbrossa una part del camí per a l’execució de la mesura de gràcia, ja que són diverses les instàncies judicials —el mateix Tribunal Suprem o el de Comptes— que ja havien apuntat la possibilitat de presentar una qüestió prejudicial s davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb la voluntat molt poc dissimulada d’entorpir l’avanç de la llei.

L’article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil establia que quan s’elevi una qüestió prejudicial a la justícia europea s’acordarà “la suspensió de les actuacions” fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la qüestió. El text aparegut aquest dijous al BOE inclou al decret de mesures una disposició derogatòria específica per a aquest article. Apunta que un cop derogat “seran els òrgans judicials nacionals els que puguin aplicar directament la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea... respecte a les qüestions prejudicials que es plantegin davant ells”. La publicació de la derogació al BOE implica que ja és efectiva, tot i que el decret que l’acompanya està pendent de convalidació i haurà de passar pel Congrés dels Diputats en els pròxims mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia