Política

política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

La Junta Electoral Central ignora la doctrina del TJUE que fixa que l’electe té la condició de representant del Parlament europeu des que es proclamen els resultats

L’eurodiputat de Junts Toni Comín és l’únic que, de moment, no té l’acta al Parlament europeu. I és que Comín, a l’exili, no ha assistit a l’acte d’acatament de la Constitució celebrat al Congrés en què han participat un total de 58 dels 61 nous eurodiputats de l’Estat espanyol –dues eurodiputades l’havien acatat prèviament–.

És una situació que ja es va produir fa cinc anys quan el mateix Comín i Carles Puigdemont no van poder accedir d’entrada a les seves actes. I, malgrat que l’aleshores president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va insistir en la negativa perquè el seu nom no fixava en la llista que les autoritat espanyoles de la mà de la Junta Electoral Central (JEC) havien tramès al Parlament europeu, finalment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va acabar donant la raó als dos eurodiputats de Junts. L’advocat del TJUE va carregar durament contra Tajani per haver fet cas omís d’una sentència prèvia que afectava el republicà Oriol Junqueras en què va quedar determinat que els electes tenien la condició d’eurodiputats des que van ser escollits en la jornada electoral. Segons l’advocat general, amb la seva decisió de no donar-los l’escó el 2019, l’aleshores president del Parlament Europeu, Tajani, va “posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats”.

Atenent a aquest precedent de fa cinc anys, s’haurà de veure què acaba passant amb l’acta d’eurodiputat de Comín que, per ara, reté la JEC. A l’inici de l’acte celebrat a la cambra espanyola, l’eurodiputada d’Ara Repúbliques Diana Riba (ERC) ha preguntat si era obligatori acatar la Constitució per ser eurodiputat, o opcional, com assenyala el TJUE, davant del que el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez, ignorant el TJUE, ha respost que continua sent obligatori en virtut de l’article 224 de la llei electoral i segons el criteri del Tribunal Suprem. Aquest article, segons recull Efe, assenyala que la Junta Electoral Central “declararà vacants els escons corresponents als Diputats del Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec, tot això fins que es produeixi aquest acatament”.

En paral·lel a l’acte, els republicans han presentat un escrit a la la Junta Electoral Central (JEC) exigint que l’acatament de la Constitució espanyola no sigui “requisit imprescindible” per rebre la credencial dels diputats escollits al Parlament Europeu.

Riba ha acusat la justícia espanyola d’estar “fora de tota norma” amb limitacions pròpies després que instàncies comunitàries hagin dit que cap estat membre pot negar l’acreditació d’un eurodiputat electe. “Amb els Tractats de Lisboa som diputats europeus i treballem per tots els ciutadans europeus i no ens han d’obligar a fer aquest acatament”, ha asseverat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona