Política

El govern turc es resisteix a llançar l'ofensiva antikurda a l'Iraq tot i la pressió interna

Erdogan manté la contenció mentre exèrcit i oposició li exigeixen envair l’Estat veí per esclafar el PKK

La paciència i la voluntat del govern turc d’exhaurir la via diplomàtica abans d’ordenar una operació a gran escala contra les bases dels independentistes kurds situades en territori iraquià han donat els seus fruits i el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) van anunciar ahir al vespre un alto al foc immediat a canvi que “l’exèrcit turc aturi els atacs sobre les nostres posicions i que abandoni els seus plans de llançar incursions a l’Iraq”, un comunicat que encara no ha rebut resposta d’Ankara.

Amb tot, la crisi per les incursions dels guerrillers a Turquia no s’ha tancat i l’executiu d’Ankara continua sotmès a una forta pressió de l’opinió pública, l’exèrcit i l’oposició política perquè respongui al darrer atac del PKK, que el cap de setmana es va cobrar la vida d’una dotzena de soldats turcs. Diumenge uns 200 rebels van penetrar a Turquia i van llançar una emboscada contra una unitat militar a la província de Hakkari. En els combats van perdre la vida dotze soldats, vuit més van ser segrestats i en la contraofensiva turca van ser abatuts 34 guerrillers.

Més de 100.000 soldats
Com a represàlia per l’acció, l’artilleria turca va bombardejar diverses viles del Kurdistan iraquià i va reforçar els seus efectius sobre la frontera iraquiana per preparar una possible incursió al país veí. En total, Ankara disposa a la regió de més de 100.000 soldats, dotzenes d’helicòpters i avions de combat F-16 en estat d’alerta. Però el primer ministre Tayyip Erdogan encara es resisteix a donar l’ordre de travessar la frontera i va confirmar ahir des de Londres que donarà uns dies de marge als EUA perquè desarticulin el moviment armat kurd, que compta amb uns 3.500 milicians a l’Iraq.

Però Erdogan també va recordar que la setmana passada el Parlament del seu país va aprovar una moció que permet a les tropes turques operar a l’Iraq en qualsevol moment i que als turcs se’ls està “acabant la paciència” davant la permissivitat de Washington i Bagdad amb els guerrillers.

“Acció decidida”
Ahir mateix les autoritats nord-americanes van instar el govern iraquià a fer “una acció decidida” i posar fre a les infiltracions del PKK en territori iraquià. La resposta a les pressions i les converses dels líders kurds iraquians amb el PKK va arribar al vespre, quan la guerrilla va oferir un alto el foc a Ankara canvi d’aturar els atacs de l’exèrcit turc.

Les principals ciutats de Turquia van tornar a ser ahir escenari de manifestacions espontànies contra el PKK. Els manifestants també van exigir al govern que ordeni un atac contra les bases dels independentistes kurds a l’Iraq.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona