Política

política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

El Parlament tornarà a convocar un ple el dia 25. Serà exclusivament per aprovar la reforma del vot telemàtic com van pactar la setmana passada de refer els grups del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. La mesa del Parlament ha fixat avui la celebració d’un primer plenari el dia 11 que, en lectura única, iniciaria la tramitació de la reforma del vot telemàtic. La tramitació podria finalitzar, doncs, el dia 25.

La reforma habilita el vot telemàtic al Parlament sempre que sigui “en situacions excepcionals degudament justificades”. Segons el nou article, si la Mesa considera justificat que hi ha circumstàncies que “impedeixen el desenvolupament de la funció parlamentària” podrà permetre que es voti a distància. El mateix passarà amb els diputats que tinguin compromisos de representació institucional a l’estranger i siguin en actes oficials que no els permetin assistir a un ple. Aquest no serà l’únic canvi referent a sistemes de votació, però. La reforma del Reglament també amplia els supòsits per demanar la delegació de vot. Fins ara, només podia delegar el vot qui estigués hospitalitzat, amb una malaltia greu, una incapacitat perllongada o que estigués de permís per maternitat o paternitat. Ara també es permetrà delegar el vot si hi ha situacions “excepcionals degudament justificades”, com en el vot telemàtic, que “impedeixin el desenvolupament de la funció parlamentària”. A més, en una disposició transitòria s’afegeix que els diputats que tiguin causes judicials que es puguin emparar per l’amnistia podran delegar, també, el seu vot.

La reforma permetrà que els diputats a l’exili -Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg- puguin votar. La qüestió ha estat envoltada de polèmica, ja que dies abans de la constitució del Parlament el Tribunal Constitucional va tombar el vot telemàtic de Puig la passada legislatura. Al ple de la constitució de la cambra, en què es va votar la composició de la Mesa, els tres diputats van poder votar delegant el vot, però el PPC i Vox van anunciar un recurs d’empara al TC contra el vot de Puigdemont i Puig -Wagensberg es troba de baixa mèdica-. El TC ha admès a tràmit el recurs, però no l’ha suspès.

El dia 25 s’habilita l’opció de celebrar un segon ple, si els grups polítics arriben a un acord per al repartiment dels senadors de designació parlamentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.