Política

Les defenses dels policies investigats per càrregues de l’1-O a Girona ja demanen l’amnistia

Les defenses han començat a demanar l’amnistia per als 27 policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O a Girona. Després que el jutjat donés deu dies a les parts i a la fiscalia per posicionar-se sobre l’aplicació de la llei, ja s’ha rebut la primera petició. La signa la defensa d’un dels policies, que demana aplicar l’amnistia tant al seu client com a la resta d’investigats. L’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, recull que les càrregues policials “per impedir” el referèndum queden emparades per la llei, i que els delictes que poguessin haver comès els policies -se’ls investiga per lesions- es van dur a terme “en defensa de la legalitat i l’ordre constitucional”. Fins i tot, aplicant la força “en la seva mínima expressió”.

La causa per les càrregues en sis col·legis electorals a la ciutat durant el referèndum la porta el jutjat d’instrucció 2 de Girona. Es va obrir arran de la querella conjunta que van interposar els advocats voluntaris per les actuacions policials a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva.

La causa s’ha anat allargant en el temps i fins i tot ha acabat trossejant-se en diferents peces. El juny del 2021, el jutjat ja va deixar impunes les càrregues a Sant Julià de Ramis. I el desembre de l’any passat, va arxivar provisionalment la causa contra els 27 policies nacionals que van actuar a Girona.

Ho va fer a petició de la fiscalia, després que l’Audiència resolgués que només se’ls podia acusar per delictes lleus de lesions i argumentant que, o bé els fets havien prescrit, o bé se’ls podia aplicar l’eximent que preveu el Codi Penal per actuar en compliment d’un deure. En aquest cas, impedir la celebració del referèndum de l’1-O.

Els advocats voluntaris van recórrer les interlocutòries d’arxiu i ara fa uns mesos l’Audiència de Girona els va donar la raó. El tribunal va tombar l’arxiu que havia dictat el jutjat i li va ordenar tirar endavant el judici contra els policies; en aquest cas, també per delictes de lesions (a més del de lesions lleus).

Amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, a finals de juny el jutjat d’instrucció 2 de Girona va enviar una providència a les parts i a la fiscalia. L’escrit els donava un termini de deu dies perquè donessin a conèixer les seves postures en relació a la causa contra els 27 policies nacionals.

Ara, les defenses dels agents ja han començat a demanar-ne l’amnistia. De moment, el jutjat ja ha rebut l’escrit d’una d’elles, on demana que la mesura de gràcia s’apliqui no tan sols al seu client sinó també a la resta d’agents que van prendre part a les càrregues de Girona aquell 1 d’octubre del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona