Política

política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

El Parlament Europeu deixa inicialment vacant l’euroescó de Junts perquè no ha jurat la Constitució

El TJUE va donar la raó a Junqueras que no calia el requisit

El Parlament Europeu deixa de moment vacant l’escó del candidat de Junts, Toni Comín, després que la Junta Electoral Central (JEC) de l’Estat no l’inclogués dilluns en la llista d’eurodiputats espanyols perquè no va acatar la Constitució. L’Eurocambra podria ajornar prendre una decisió sobre Comín fins que s’hagi publicat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha de posicionar-se sobre la necessitat imprescindible de jurar la Carta Magna espanyola per obtenir la condició d’eurodiputat.

El Parlament Europeu manté, de moment, la versió de la JEC estatal i del Tribunal Suprem, el qual considera que, mentre es mantingui en vigor la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), el jurament a la Constitució davant la JEC és una condició indispensable per ser considerat eurodiputat. Ignora així la jurisprudència del TJUE en el cas d’Oriol Junqueras de l’any 2019, el qual va establir que la condició d’eurodiputat s’adquireix en “la mateixa elecció”.

El Parlament Europeu interpreta, segons assegura l’ACN, que Comín podia desplaçar-se fins a l’Estat per jurar la Constitució, ja que gaudia d’immunitat parlamentària. No obstant això, el dirigent de Junts ha preferit no arriscar-se a fer aquest pas per l’ordre de detenció a l’Estat que encara pesa sobre ell i que el jutge Llarena li va mantenir tot i la Llei d’Amnistia.

Després de les eleccions europees del2019, la JEC ja no incloïa ni Puigdemont ni Comín -així com tampoc Junqueras- per, precisament, no haver jurat la Constitució. El llavors president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no els va reconèixer, tot i que posteriorment, el desembre de 2019, els dos membres de Junts van assolir l’escó per la decisió del nou president, David Sassoli, que va tenir en compte la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras, on s’establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.

Malgrat prendre l’escó, Puigdemont i Comín van demandar l’Eurocambra per la negativa de Tajani a reconèixer-los l’escó inicialment. La sentència de primera instància sobre aquesta qüestió emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) avalava la decisió de Tajani. Els serveis jurídics del Parlament Europeu, a més, van afirmar durant la vista que Sassoli va reconèixer la condició d’eurodiputats a Puigdemont i Comín “probablement de forma il·legal” perquè l’Eurocambra “mai va rebre la notificació que van ser escollits a Espanya”. Els dirigents independentistes van recórrer al TJUE, que encara ha d’emetre la sentència final sobre el cas. Sobre aquesta qüestió, però, l’advocat general de TJUE, Maciej Szpunar, va avisar que el jurament de la Constitució espanyola “contravé” la legislació europea i el principi de sufragi universal. L’opinió de l’advocat general no és vinculant, tot i que el TJUE acostuma a seguir els seus arguments abans dictar sentència final. Sigui com sigui, es desconeix la data en què el TJUE té previst posicionar-se i, per tant, el cas de Comín queda de moment a l’aire.

Aquest mateix dilluns, just després de conèixer la decisió de la JEC, Comín va subratllar en declaracions des de Brussel·les que la sentència del TJUE sobre l’escó de Junqueras va ser “inequívoca” i que deixava “molt clar” que no calia jurar la Constitució per adquirir la condició d’eurodiputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona