política
Comín demanarà cautelaríssimes al TJUE si l’Eurocambra li nega l’escó
L’eurodiputat electe de Junts Toni Comín ha avançat que demanarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que dicti una mesura cautelaríssima per poder prendre possessió del seu escó, si finalment el Parlament Europeu li comunica de manera oficial que li denega l’acta per no haver promès la Constitució. En una entrevista a TV3, Comín ha recordat que ja hi ha una sentència de Luxemburg que dicta jurisprudència en la matèria —sobre el cas d’Oriol Junqueras—, i ha alertat a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, que “corre el risc de fer el ridícul” si tira per una altra banda. El Parlament Europeu ha deixat, per ara, vacant l’escó de Junts perquè Comín no consta en la llista que la Junta Electoral Central (JEC) va publicar amb els candidats que havien jurat la Constitució, a l’espera que el TJUE emeti una sentència final sobre la condició d’eurodiputats dels dirigents de Junts. Després de les eleccions europees del maig de 2019, la llista definitiva de la JEC d’eurodiputats no incloïa ni Puigdemont ni Comín per, precisament, no haver jurat la Constitució. El llavors president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no els va reconèixer com a eurodiputats, tot i que posteriorment, el desembre de 2019, van prendre l’escó. Aquest canvi va respondre a la decisió del nou president, David Sassoli, que va tenir en compte la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras, on s’establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes. Malgrat prendre l’escó, Puigdemont i Comín van demandar l’Eurocambra per la negativa de Tajani a reconèixer-los des del principi. La sentència de primera instància sobre aquesta qüestió emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) avalava la decisió de Tajani. Els serveis jurídics del Parlament Europeu, a més, van afirmar durant la vista que Sassoli va reconèixer la condició d’eurodiputats a Puigdemont i Comín “probablement de forma il·legal” perquè l’Eurocambra “mai va rebre la notificació que van ser escollits a Espanya”.
Els dirigents independentistes, però, van recórrer al TJUE, que encara ha d’emetre una sentència final sobre el cas. Sobre aquesta qüestió, però, l’advocat general de TJUE, Maciej Szpunar, va avisar que el jurament de la Constitució espanyola per obtenir la condició d’eurodiputat “contravé” la legislació europea i el principi de sufragi universal.
L’opinió de l’advocat general no és vinculant, tot i que el TJUE acostuma a seguir els seus arguments abans dictar sentència final. Sigui com sigui, es desconeix la data en què el TJUE té previst posicionar-se i, per tant, el cas de Comín queda de moment a l’aire. A propòsit d’aquesta qüestió, des del Parlament Europeu indiquen que l’escó del candidat de Junts pot quedar vacant ’sine die’ i, en conseqüència, el partit no estaria obligat a buscar-li un substitut fins que es conegués la sentència.