Política

Arnau Barangé

Cap de l’oposició d’Arenys de Mar (ERC)

“Posaran la reforma del mercat al calaix”

“Es va fer certa demagògia, i ara es veu com les promeses electorals es van desinflant”

“Estem d’acord a ampliar la zona esportiva, però no veiem la necessitat de fer dues piscines”

Criticaven la presència de bosses al carrer i, ara, el que fan és recollir-les més ràpid. No és la solució

El número 2 a les llistes d’ERC, Arnau Barangé, va assumir el lideratge del partit quan l’exalcaldessa Annabel Moreno va renunciar a recollir l’acta de regidora atesa la desfeta electoral.

Us esperàveu la davallada estrepitosa que va tenir ERC?
No, gens ni mica. Es liderava un procés ambiciós de com executar la independència. S’han demostrat les dificultats de portar a la pràctica una societat més justa i igualitària. Estar permanentment connectats també genera molta desinformació.
Hi ha hagut un vot de càstig cap a l’exalcaldessa?
El pacte no va acabar de funcionar i es va ajuntar una campanya local en què totes les forces polítiques van anar en contra d’ERC. Es va fer certa demagògia, i ara es veu com les promeses electorals de fa un any es van desinflant.
És un repte aquesta nova etapa com a portaveu?
L’Annabel va plegar per coherència, perquè és molt potent passar de sis a dos regidors i que el teu rival directe aconsegueixi la majoria absoluta. La dignifica, i ens quedem en una situació de pair els resultats i fer autocrítica. No vam connectar, i s’ha d’entendre què va passar per tornar a aixecar-se. Personalment, hi ha molta feina, i compaginar la política amb l’empresa privada és complicat. Tots tenim les nostres feines i ens falten hores per fer reunions amb entitats, buscar informació i trucar a portes. Estic content, però ha estat un any difícil.
Quines són aquestes promeses electorals que no arriben?
La reforma eterna del mercat municipal, que fa trenta anys que en parlem. Tenim el projecte, però han aturat el reglament; això vol dir que no tenen gaire interès que vagi endavant i el posaran al calaix quan seria un revulsiu per als comerços. Anunciaven les pistes d’atletisme, el camí a Caldetes i la canalització del Bareu, que és una de les actuacions que deixàvem tancada.
Però ara es qüestiona l’obra.
És un projecte complicat, i ens en recordem cada vegada que tenim un aiguat. La dificultat per trobar els diners hi ha estat, i ara que es tenien es fan les al·legacions. Ens fa dubtar que l’obra tiri endavant.
El porta a porta es va quedar a mitges.
És un model que defensem, però és veritat que vam anar tard amb el plec per executar-lo. Entomem les crítiques, però ara s’estan buscant excuses, i creiem que no el veurem desplegar aquest mandat.S’està fent recollida de brossa mal seleccionada. Ells criticaven la presència de bosses al carrer i, ara, el que fan és recollir-les més ràpid. No és la solució. S’ha de veure com es gestionen les sis àrees d’emergència a la part alta, on el porta a porta és el gran repte. Es posa el focus en com recollim els residus i s’oblida el missatge de generar-ne menys. Una bona eina seria que existís una bonificació en la taxa de residus per als qui comprin al mercat, fomentant així la compra a granel.
ERC hauria d’haver gastat més a fer inversions?
Pendent de la biblioteca es va fer una reserva de diners fins que va arribar la subvenció a final de mandat. Per prudència, es decideix estalviar, quan, amb els resultats a la mà, s’hauria d’haver invertit més, que no vol dir malgastar. No és el millor per al consistori que hi hagi romanents tan elevats.
S’han comprat uns terrenys per fer dues piscines.
Estàvem d’acord a ampliar la zona esportiva per fer el camp del futbol 7, però no veiem clar que Arenys necessiti fer dues piscines. En primer lloc, dubtem que hi hagi prou espai per fer-les i en segon, pel context climàtic i en un poble que tenim el mar a tocar. Ningú no ha pensat en el cost a llarg termini. Tampoc entenem l’increment dels terrenys quan fa un any es taxaven per 180.000 euros i han costat 302.000 euros.
Es van aturar quatre mesos les obres a la biblioteca. Creu que es complirà el calendari?
S’ha reconduït aquella denúncia per part de la constructora i de les instal·ladores que faltaven diners, però, de moment, no hi ha cap increment. No és veritat que el projecte estigués mal fet i la prova és que els redactors han acabat acompanyant la constructora. Esperem que s’acabi i la inaugurem al juliol com diuen.
ERC es va oposar a regenerar el litoral, i ara Junts reclama sorra.
Han sortit projectes per fer espigons submarins, però no t’eviten la regressió. És molt difícil assegurar les platges, i les inversions milionàries per afavorir el turisme es perden a mar. Ens van parlar de tornar a dragar i ens vam posar les mans al cap.
El govern escolta l’oposició?
El seu missatge ha estat dur, perquè venien a arreglar la gestió dels últims set anys. Ens trobem, però, un govern continuista que es troba amb dificultats com ara la neteja de les platges i la licitació de la brossa. La relació és cordial i mirem de refer ponts, també amb la resta de grups.
Des de l’experiència com a botiguer el comerç està viu?
Està viu però hi ha dificultats i s’estan reduint beneficis de facturació un 25% menys que l’any passat, amb dades de la Unió de Botiguers. Això és una caiguda important perquè hi ha un esgotament de consum i de pujada d’inflació continuada per part de les famílies. El model de comerç ha de ser àgil i no es pot adormir perquè tenim molta competència amb internet i les grans àrees comercials.Els lloguers estan molt cars i no és fàcil. Per això creiem en la importància de dinamitzar el mercat municipal tant pels comerços de dins com de l’entorn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres

guerra a europa

Zelenski reclama als aliats “més armes” per frenar Rússia i acabar la guerra a la tardor

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de Judes i va al TJUE

barcelona
Política

Els barons del PP renuncien a negociar de forma bilateral el finançament singular

barcelona
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona
Guerra a Gaza

Israel es retira de Jenín després de deu dies d’incursió

barcelona