Política

estats units

Biden tanca la porta a abandonar la cursa per la Casa Blanca

El president dels EUA fa ús de la ironia i diu només renunciarà a la reelecció si “baixa Déu totpoderós” i li demana

El demòcrata es reivindica i defensa que és la persona més “qualificada” per derrotar a Trump

Rebutja sotmetre’s a proves cognitives i publicar els resultats

El president dels Estats Units, Joe Biden, descarta completament fer un pas al costat i retirar-se de la cursa presidencial tot i que cada vegada surten més veus que demanen que abandoni. Vuit dies després del trist paper que va fer en el debat televisiu que va posar la seva candidatura a la corda fluixa, Biden ha tornat a aparèixer aquesta matinada –hora catalana– a la pantalla en la seva a primera gran oportunitat per reivindicar-se.

El polític demòcrata ha concedit una entrevista en exclusiva a la cadena Abc News, en la qual ha evitat l’autocrítica, s’ha mostrat desafiant i s’ha enrocat en què el seu paperot en el cara a cara de la setmana passada amb Donald Trump va ser només una “mala nit” perquè estava “exhaust” i “malalt”.

En l’entrevista de vint-i-dos minuts, emesa en diferit i sense talls, el periodista George Stephanopoulos li pregunta si en el cas que el convencessin que no pot guanyar Trump acceptaria retirar-se, Biden recorre a la ironia i diu que només abandonarà “si baixa Déu totpoderós” i li demana. “I Déu no baixarà”, afegeix. El polític demòcrata, segons informa la premsa local, ha defensat que és la persona millor qualificada per derrotar Trump i insisteix que el seu desastrós paper en el debat de fa una setmana va ser culpa d’un refredat. Assegura que ja li ha passat, que està en forma, però quan Stephanopoulos, antic assessor de Bill Clinton reconvertit en presentador estrella de la cadena Abc, li pregunta si està disposat a sotmetre’s a un test cognitiu i neurològic independent i publicar el resultat per al poble nord-americà, Biden respon amb un “no. S’excusa dient que cada dia se sotmet a un test cognitiu amb la seva feina. “Em sotmeto a un test cognitiu cada dia amb tot el que faig. No només estic dirigint una campanya, estic dirigint el món. Som la nació més important del món”, etziba el mandatari nord-americà de 81 anys, segons recull la premsa nord-americana.

Nega els sondejos

Biden s’ha mostrat més enèrgic que durant el debat i molt més lúcid. Ha mantingut durant tota l’entrevista un to desafiant fins al punt que ha negat les enquestes, les quals coincideixen en donar l’avantatge al seu adversari republicà, Donald Trump . No considera que els sondejos siguin un reflex de la realitat. Tot i aquesta actitud, Biden no ha aconseguit esvair els dubtes sobre la seva candidatura i les seves capacitats per continuar quatre anys més a la Casa Blanca.

Nou lapsus

De fet, poc abans de l’emissió de l’entrevista, durant un acte de campanya a Madison (Wisconsin) ha tingut un nou lapsus en confondre’s d’any. “Continuo en la cursa. I derrotaré a Donald Trump. El tornaré a guanyar una altra vegada el 2020”, va dir Biden, que de seguida va corregir la data en adonar-se de l’error, però el vídeo va començar a circular com la pólvora per a les xarxes socials.

Més pressió

Tot i que Biden tanca la porta a retirar-se, el fet és que la seva candidatura continua a la corda fluixa. El diari nord-americà The Washington Post publica aquest dissabte que l’exdirector d’Intuit i PayPal, Bill Harris, assegura que lidera un grup de donants disposats a finançar debats presidencials amb possibles nominats demòcrates a la candidatura si Biden fa un pas al costat. Segons The Washington Post, els donants busquen atreure l’atenció del públic amb una competència oberta per la candidatura, en comptes de donar suport només a un candidat específic. Tot i això, Harris ha descrit a la vicepresidenta, Kamala Harris, com una “candidata molt forta”.

L’amenaça dels donants

Cada vegada són més els donants que donen l’esquena a l’actual inquilí de la Casa Blanca com ara el president del Fons Moriah, Gideon Stein, que ha estat una de les últimes veus en anunciar la suspensió d’ajuda, segons informa l’agència Efe. El cofundador de Netflix, l’hereva de Disney o el tità de les criptomonedes Mike Novogratz també han amenaçat de tallar el flux de finançament al Partit Demòcrata després d’haver perdut la confiança amb Biden. L’objectiu de l’amenaça no és altre que forçar l’actual president a fer un pas al costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Boye: “S’estan donant cops de colze per veure qui fa la detenció”

barcelona
bangladesh

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

barcelona
veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

barcelona
política

El PP acusa Sánchez de “comprar la butaca” d’Illa amb la “independència fiscal”

madrid
estats units

Harris ha recaptat ja 200 milions de dòlars i té 170.000 nous voluntaris

barcelona
iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

barcelona
àsia

El Japó, Corea del Sud i els EUA segellen una aliança de seguretat

barcelona
pròxim orient

Israel bombardeja posicions de Hezbol·là al sud i l’est del Líban

barcelona
política

“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”

barcelona