Política

estat francès

En marxa la segona volta de les legislatives franceses

Hi ha en joc 501 diputats dels 577 que formen l’Assemblea

Europa conté la respiració davant la segona volta de les eleccions legislatives, després del resultat històric de fa una setmana del partit d’extrema dreta Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen. Uns comicis que no només marcaran el futur polític immediat de l’Estat sinó que acabaran de posar a prova el marc polític que a regit el país en les últimes dècades.

Els col·legis electorals de 501 circumscripcions han obert puntualment a les vuit del matí i tancaran a les sis de la tarda, tot i que a les grans ciutats com París es podrà votar fins a les vuit del vespre, hora en la qual es publicarà la primera estimació dels resultats. Un dels polítics més matiners ha estat el primer ministre francès, Gabriel Attal.

En aquesta segona volta s’elegeixen la majoria dels diputats, 501 d’un total de 577, després que 76 sortissin elegit de manera automàtica diumenge passat en obtenir almenys el 50% dels vots. En 409 circumscripcions hi ha duels, en 89 enfrontaments a tres bandes i en dues a quatre.

Aquesta segona volta està marcada per la retirada de més de 200 candidats de diferents partits amb l’objectiu d’evitar la dispersió de vot contra l’extrema dreta i impedir, així, l’elecció de candidats ultres. Reagrupament Nacional va guanyar la primera volta dels comicis amb el 33% dels vots, seguit de l’aliança d’esquerres Nou Front Popular (NFP) amb el 28% dels suports i del bloc macronista amb el 21% dels sufragis.

Els sondejos de final de campanya, publicats divendres, apunten a una nova victòria del partit liderat per Marine Le Pen i Jordan Bardella, però lluny de la majoria absoluta que reclama la formació d’extrema dreta per poder governar.

Els sondejos dibuixen una forquilla d’entre 190 i 230 diputats per a RN, una xifra força allunyada dels 289 necessaris per a la majoria absoluta.

Durant la campanya, Bardella, candidat de l’extrema dreta a primer ministre, ha insistit que sense majoria absoluta no podran governar. “No us deixeu robar la victòria, no us deixeu intimidar”, ha dit Bardella, que ha reclamat a l’electoral “una majoria absoluta per governar i redreçar França”, segons recull l’ACN. Per la seva banda, les enquestes apunten que el Nou Front Popular aconseguirà entre 159 i 191 escons, mentre que al bloc macronista li atorguen entre 118 i 150 representants. Finalment, els Republicans –la dreta moderada– aconseguirien entre 35 i 67 escons, segons les mateixes enquestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia