Política

política

Comín recorre al TGUE la decisió del Parlament Europeu de no acceptar-lo

Igual que al juliol del 2019, l’eurocambra n’ha deixat vacant l’escó perquè la JEC no el va incloure a la llistat d’eurodiputats en no haver anat a acatar la Constitució

La doctrina Junqueras del TJUE ja va fixar el desembre del 2019 que no calia aquesta formalitat

L’eurodiputat electe de Junts Toni Comín recorrerà davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant de moment el seu escó, segons ha informat a Efe el seu advocat, Gonzalo Boye, després d’acabar de documentar ahir “la situació de suspensió” adoptada per l’Eurocambra. El Parlament Europeu va decidir deixar vacant l’escó de Comín el 2 de juliol després de rebre la carta de la Junta Electoral Central (JEC) amb la llista de candidats electes que havien complert el requisit d’acatar la Constitució espanyola sense el nom de l’eurodiputat català, que continua a l’exili i no va anar a Madrid per passar aquesta formalitat. “No se li ha expedit la corresponent credencial perquè no ha complert el requisit de jurament o promesa d’acatament a la Constitució exigit per l’article 224.2 de la LOREG”, assenyalava l’escrit de la JEC enviat al Parlament Europeu.

Fonts parlamentàries van recordar llavors a Efe que l’Eurocambra està vinculada per les comunicacions que rebi de les autoritats estatals, la JEC en el cas espanyol. El Parlament Europeu entén que Comín sí que disposa d’immunitat per anar a Madrid a acatar la Constitució sense ser detingut d’acord amb la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que reconeixia que el dirigent d’ERC Oriol Junqueras l’havia d’haver tingut el 2019. I és que el desembre del 2019 una sentència del TJUE ja va establir, en el que es va anomenar doctrina Junqueras, que la immunitat dels diputats electes del Parlament Europeu s’adquireix en el moment de ser elegits i per tant no els cal acatar la Constitució espanyola, raó per la qual Carles Puigdemont i el mateix Comín ja van ser acceptats llavors com a eurodiputats de ple dret malgrat que inicialment el president de la cambra, Antonio Tajani, tampoc els havia acceptat pel mateix motiu que ara.

Fonts properes al cas consultades per Efe continuen considerant tanmateix que la jurisprudència actual confirma que només els noms oficialment comunicats a la llista de candidats electes poden ser reconeguts com a eurodiputats. Tot i això, reconeixen que la sentència del Tribunal General de la UE de juliol de 2022 amb aquest principi està recorreguda davant del TJUE i el Parlament haurà d’examinar la resolució del recurs quan aquesta es produeixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Llach augura que ERC anirà cap al “suïcidi” si fa Illa president

barcelona
política

Wagensberg també tornarà de l’exili amb Rovira “dissabte o abans”

barcelona
ESPAI

El coet europeu Ariane 6 realitza amb èxit el seu primer enlairament

BARCELONA
política

Comín recorre al TGUE la decisió del Parlament Europeu de no acceptar-lo

barcelona
ESTAT ESPANYOL

S’estreny el setge judicial a la família de Pedro Sánchez, ara contra el germà

BARCELONA
ESTAT FRANCÈS

Qui com a primer ministre a França?

París
Josep Campmajó i Caparrós
ACTIVISTA A L’EXILI A CAUSA DEL CAS TSUNAMI

“El nostre ha estat un exili que als partits no els ha agradat”

GIRONA
Jordi Gassió
Alcalde de Puigcerdà (Junts)

“Res pot emmascarar el pacte de govern amb Futur”

Puigcerdà
ESTATS UNITS

Biden reitera el compromís de l’OTAN amb Ucraïna, en el 75è aniversari de l’organització

BARCELONA