Política

Estats Units

Augmenta la pressió sobre Biden perquè faci un pas al costat

El senador demòcrata Michael Bennet qüestiona les seves possibilitats de victòria davant Trump

L’expresidenta del Congrés Nancy Pelosi l’anima a “prendre una decisió

L’actor i donant demòcrata George Clooney li demana explicitament que retiri la candidatura

Cada vegada són més els dirigents, donants i simpatitzants demòcrates que preferirien que l’actual president dels Estats Units, Joe Biden, retirés la seva candidatura per a la reelecció als comicis presidencials del proper novembre.

Per primera vegada un senador demòcrata, Michael Bennet, de Colorado, ha qüestionat públicament les possibilitats de Biden de guanyar davant el seu rival republicà, l’expresident Donald Trump, després del cara a cara que els van mantenir tots dos el mes passat. En declaracions a la cadena CNN, Bennet ha augurat que Trump va “en camí, crec, de guanyar aquestes eleccions, i potser guanyar-les per golejada i endur-se també el Senat i la Cambra de Representants”. “Per mi, això no va d’enquestes. No és una qüestió de política. És una qüestió moral sobre el futur del nostre país”, ha afegit. El senador de Colorado ha criticat que “des del desastrós debat” la Casa Blanca “no ha fet res per demostrar que tenen un pla per guanyar aquestes eleccions”. Tot i no demanar explícitament que Biden es retiri, Bennet ha assegurat que els votants demòcrates tenen “profundes preocupacions” sobre les seves possibilitats de victòria i ha instat la Casa Blanca a no ignorar els dubtes sobre la viabilitat de la seva candidatura.

Preguntada aquest dimecres sobre si dona suport a la continuïtat de Biden, l’expresidenta de la Cambra dels Representants Nancy Pelosi l’ha animat a “prendre una decisió, perquè el temps s’escurça”. La legisladora californiana, de 84 anys, ha destacat que Biden és respectat dins el partit, però ha afirmat que la gent vol que prengui una decisió, un missatge que contrasta amb el suport explícit que ahir li va donar una part important dels representants demòcrates al Capitoli. “Vull que faci el que ell decideixi fer. Sigui el que sigui el que decideixi”, ha afegit Pelosi, obviant que Biden ja ha declarat que no pensa retirar-se.

Més explícit ha estat el representat demòcrata Pat Ryan, que demanat directament a Biden que es retiri. “Trump és una amenaça existencial per a la democràcia nord-americana; és el nostre deure presentar el candidat més ferm contra ell. Joe Biden és un patriota, però ja no és el millor candidat per derrotar Trump. Pel bé del nostre país, demano a Joe Biden que es faci al costat, per complir la seva promesa de ser un pont cap a una nova generació de líders”, ha declarat. Ryan és el vuitè representat demòcrata que planteja al president que no es presenti a la reelecció. Però no es preveu, de moment, una rebel·lió entre els congressistes demòcrates, després que el lideratge del partit celebrés ahir una frenètica reunió per fer pinya al voltant de la candidatura a la reelecció del president. Alguns dels líders demòcrates més influents són, com Biden, octogenaris. I la mitjana d’edat supera els 58 anys, la més avançada a la bancada demòcrata en la història.

Igual de directe ha estat l’actor i gran donant demòcrata George Clooney, que ha instat el lideratge demòcrata a plantejar directament a Biden que “voluntàriament faci un pas al costat”. “No guanyarem [les eleccions presidencials] al novembre amb aquest president”, ha advertit en un article a The Times. L’actor ha assegurat que creu en Biden i el considera un amic, i ha destacat que al llarg de la seva carrera i el mandat ha guanyat “moltes batalles”. “Però l’única batalla que no pot guanyar és la lluita contra el temps”, ha advertit. Clooney ha explicat que el Biden amb qui va estar fa tres setmanes en un acte de recaptació de fons ja no era el mateix que el 2020, sinó “el mateix home que tots vam veure al debat” amb Trump. “Els líders del nostre partit han de deixar de dir-nos que 51 milions de persones no vam veure el que vam veure”, ha etzibat. “Estem tots tan aterrits amb la perspectiva d’un segon mandat de Trump que hem optat per ignorar cada senyal d’avís”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.