Política

política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

S’aprova tirar endavant la modificació per lectura única, amb el vot dels grups proposants i l’abstenció d’AC

Retrets al PSC, que justifica que els supòsits han d’estar recollits en el reglament, pel canvi de posició sobre el vot dels exiliats

El ple del Parlament ha aprovat aquest matí amb els vots dels grups proposants, PSC, Junts, ERC, comuns i CUP, a més de l’abstenció d’Aliança Catalana, i el vot en contra del PP i Vox, la tramitació per lectura única de la reforma parcial del reglament del Parlament, fet que permetrà que s’aprovi, si no hi ha canvis, en una altra sessió d’aquí a dues setmanes. En concret, la proposta introdueix per primer cop el vot telemàtic i amplia les opcions per poder delegar el vot dels diputats, dues opcions que permetran votar els que de moment continuaran exiliats, Carles Puigdemont i Lluís Puig, sense haver de patir pels recursos d’empara que el PSC va presentar en la passada legislatura al Tribunal Constitucional. Precisament, avui s’han comptat els seus vots malgrat l’oposició dels socialistes en la mesa, i malgrat que el president del Parlament, Josep Rull, no els ha esmentat a l’hora d’anunciar el resultat de la votació. La proposta que ara s’endega també canvia els mecanismes d’adscripció de diputats per facilitar la conformació de grups parlamentaris - això permetrà a la CUP tenir el seu, gràcies a la cessió temporal de diputats d’algun altre grup- i rebaixa a dos terços de la cambra, i no la unanimitat com fins ara, la possibilitat de fer declaracions institucionals.

Els grups proposants s’han felicitat per poder tirar endavant una mesura que de fet ja funciona en moltes altres cambres, com el Congrés dels Diputats, i que ja es va mirar d’introduir, sense èxit, en la legislatura passada, tal com ha recordat Marta Vilalta, d’ERC, que ha lamentat que llavors “Junts no va estar per la feina i el PSC insistia en recursos al TC”. En la mateixa línia, de fet, des de Junts Jeannine Abella també s’ha preguntat si el canvi de criteri del PSC obeeix a un “atac de democràcia, a un penediment o forma part de l’operació de blanqueig d’Illa” per mirar d’optar a la investidura. Ferran Pedret, del PSC, ha justificat que “les excepcions han d’estar recollides en el reglament, i no es poden crear supòsits que no hi estan previstos”, en al·lusió a la seva batalla en la passada legislatura i encara fins ara.

Susanna Segovia, dels comuns, ha lamentat que no s’hagin introduït més supòsits per a la delegació de vot, com la malaltia greu de familiar de primer grau, mentre Vilalta també ha dit que volen incorporar altres qüestions al reglament, com el codi de conducta dels diputats. “Els acords amplis són el camí”, s’ha felicitat, en qualsevol cas, en la mateixa línia que Dani Cornellà, de la CUP, que ha constatat que els partits democràtics no es poden posar “de perfil” davant la repressió, “tot i que alguns fins ara no només ho han fet, sinó que hi han col·laborat”.

Sílvia Orriols, d’Aliança Catalana, ha justificat l’abstenció per no avalar el “transfuguisme” que permetrà a la CUP “tenir grups propi i acumular càrrecs”. Vox, a qui Rull ha hagut de cridar l’atenció contínuament, ha lamentat que se’ls convoqui per temes “que no preocupen gens els catalans”, i el PP ha demanat que el govern pugui donar explicacions, i ha retret els canvis de posició el PSC. Els grups contraris, que ara poden presentar esmenes totals o a la totalitat fins a primera hora de la tarda, poden igualment demanar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que tindria set dies per emetre un informe. En qualsevol cas, la idea és que la modificació es pugui aprovar definitivament en un ple el 25 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter
MEDITERRANI

Xipre, una partició enquistada

Barcelona
Estat espanyol

Vox dona per trencats els pactes amb el PP pel repartiment de migrants

Barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron no rellevarà Attal fins que no s'asseguri la governabilitat

BARCELONA