Política

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

Esquerra Republicana de Girona fa balanç de l’èxit turístic de la ciutat i reclama, en el mateix comunicat, mesures per assegurar un major retorn social del turisme a la ciutat. Segons afirma el grup, al llarg dels darrers anys l’arribada de turistes a Girona ha anat en augment, “passant de 199.300 turistes allotjats a la ciutat el 2018 a més de 342.000 l’any 2023”. Els republicans manifesten que “el turisme genera moltes oportunitats a la nostra ciutat i és un element important de l’economia gironina, però també comporta certs riscos que hem de gestionar”.

Per tal de gestionar i respondre als riscos generats pel turisme, en àmbits com l’accés a l’habitatge, els republicans recorden que des de la Generalitat de Catalunya s’han impulsat diverses actuacions, com la regulació que fixa un topall als preus dels lloguers i la recent normativa que limita les llicències dels Habitatges d’Ús Turístic (HUTs). En aquest sentit, des d’Esquerra lamenten que es frenés al Parlament el decret destinat a regular els lloguers de temporada i d’habitacions, però recorden que juntament amb altres grups polítics han portat aquesta iniciativa al Congrés dels Diputats.

“Els riscos d’un turisme creixent també s’han vist a Girona i es percep cert malestar d’una part de la ciutadania al qual cal respondre”, asseguren els republicans.

En aquest sentit, segons informa ERC, el 2021 l’Ajuntament de Girona va aprovar una moratòria als pisos turístics, ara ha limitat les llicències per a l’obertura de nous HUTs i ha decidit intensificar el control i inspecció dels pisos i apartaments turístics que actuen sense llicència. A més, el govern municipal ha presentat un pla sobre el cicloturisme per aprofitar al màxim les oportunitats que genera aquest turisme esportiu a la ciutat i per millorar la convivència entre els ciclistes i la resta d’usuaris de l’espai públic.

Esquerra valora positivament les mesures que s’han dut a terme des de la Generalitat i des del govern municipal de Girona per gestionar l’èxit turístic de Catalunya i de la ciutat, però considera que cal anar més enllà per seguir construint un model propi de gestió turística.

Noves mesures

Els republicans fan una valoració positiva de l’impacte del turisme a Girona, però reclamen que “són necessàries més mesures que permetin obtenir-ne un major retorn social”.

En aquest sentit, Esquerra Girona demana analitzar, com ja fan altres municipis, tots els instruments a l’abast de l’ajuntament per garantir la pluralitat comercial de la ciutat evitant l’homogeneïtzació que pot provocar la pressió turística i per fiscalment gravar millor l’activitat turística, més enllà de l’actual impost d’estades en establiments turístics (l’anomenada taxa turística).

Així mateix, els republicans consideren que cal modificar la taxa turística per aconseguir que els ajuntaments puguin decidir el destí de la seva recaptació, així com fixar-hi un recàrrec municipal, tal i com fa l’Ajuntament de Barcelona a proposta d’Esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona
política

Simó recusa quatre jutges del Suprem en la seva inhabilitació

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter