Política

Habitatge

El govern del PP de Badalona, contra els límits del lloguer

Hi ha una moció que es va aprovar en l’últim ple i que va quedar ofegada per altres polèmiques. El govern i l’oposició, i també el públic, van tractar i discutir sobre sensellarisme. Però una moció que hi tenia molt a veure, en realitat, va quedar eclipsada. El govern del PP, encapçalat per Xavier García Albiol, va fer tota una declaració d’intencions en presentar i aprovar –només amb els seus vots– la moció “per mostrar el rebuig del ple de l’Ajuntament a l’aplicació de l’índex de limitació de rendes a Badalona pels efectes negatius evidenciats en la seva aplicació el 2020”. Segons el PP, els límits als preus dels lloguers deriven en “la retirada d’habitatges del mercat, l’augment dels preus en algunes zones i la caiguda en la inversió immobiliària al mercat del lloguer”. Van acordar que instarien les autoritats competents a retirar l’índex de preus de lloguers publicat al BOE el 15 de març del 2024 i, per tant, la seva aplicació. També volen que es facin estudis independents abans de declarar una zona tensa (com és el cas de Badalona) per avaluar si l’impacte de la decisió pot ser positiu. En lloc de la limitació de preus, al PP proposen “polítiques alternatives que fomentin l’oferta d’habitatges de lloguer i l’accessibilitat sense recórrer a limitacions de rendes, com incentius fiscals per a propietaris que lloguin els immobles a preus assequibles, programes de rehabilitació d’habitatges buits i suport a la construcció d’habitatge social”. El govern popular, van afirmar, està compromès “amb el dret a un habitatge digne”, sense per això “perjudicar l’equilibri del mercat immobiliari”, ni deixar de “protegir la propietat privada i garantir la seguretat jurídica”.

La resta de grups, molt crítics, hi van votar en contra. El Sindicat de Llogateres, per la seva part, ha valorat la moció: “El límit que Catalunya va aplicar al 2020 es va demostrar eficaç quant a signatura de contractes i va ser una eina, la primera i única, perquè el llogater pogués defensar algun dret.” El sindicat continua: “Quan els preus pugen sense control, de manera inversament proporcional als sous, i ofeguen els ciutadans, es fa més que evident que cal intervenir per protegir i evitar que entre tots paguem la riquesa d’uns pocs. De fet, el sostre actual es queda curt: no solament s’han d’aturar pujades, s’ha d’aconseguir que abaixin preus.” Sobre les propostes per facilitar l’accés a l’habitatge: “No estem a favor de mantenir els guanys als rendistes, amb bonificacions i ajudes, perquè es perpetua un sistema que només empobreix el conjunt de la ciutadania.” D’altra banda, afegeixen: “Cal fer un pas més, abaixar preus i també controlar el lloguer temporal i d’habitacions, que estan sense regular i que són objecte d’abús. Si volen ajudar, podrien començar per recuperar els milers de pisos buits que hi ha a Badalona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.