Política

política

Cantallops tributa una emotiva rebuda als exiliats

Unes 300 persones donen la benvinguda a Marta Rovira i la resta de l’exili suís just travessar la frontera

Emoció i crides a la unitat en tots els discursos per celebrar la “victòria” d’avui

Marta Rovira ja és a Catalunya. Després de sis anys i mig a l’exili, la secretària general d’ERC ha travessat la frontera poc abans de les 9 del matí acompanyada de la resta de l’exili suís arran del cas Tsunami, que ha passat també el darrer mig any a Ginebra després de saber que se l’investigava per terrorisme: el diputat d’ERC, Ruben Wagensberg; el vicepresident d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra; l’activista i empresari Josep Campmajó i el periodista de La Directa Jesús Rodríguez. En un dia molt tocat per la tramuntana, primer han fet parada a les set del matí a la Porta dels Països Catalans a Salses, i poc després de les 9 tots ells han estat rebuts per unes 300 persones, entre les quals l’expresident d’ERC Oriol Junqueras, a Cantallops, a l’Alt Empordà, poble originari de Wagensberg. Tots ells, al costat de Marta Molina, Oriol Solé i Xavier Vendrell, que també estaven investigats pel cas Tsunami, han protagonitzat el primer i emotiu acte per celebrar el retorn a Catalunya.

“Hem guanyat! Això d’avui és una victòria absoluta, i ho hem de celebrar”, ha proclamat Rovira, que ha continuat: “Fa massa dies que l’independentisme no celebra res, i això ha de ser un doll d’energia positiva per tornar-nos a aixecar”, ha incidit Rovira. La dirigent republicana, en aquest sentit, ha fet una crida inequívoca a la unitat de l’independentisme, representat avui per multitud de dirigents republicans, però també de Junts, la CUP, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, a més del diputat dels comuns David Cid. “Hem vingut aquí a acabar la feina que vam deixar a mitges, per recomençar, per unit tot el moviment independentista”, ha proclamat Rovira, que s’ha volgut interpel·lar: “Quin dia ens vam oblidar que juntes som més fortes? Quin dia se’ns va acudir debatre de la manera que ho estem fent? Això s’ha d’acabar!”.

“Teníem una falsa acusació de terrorisme, és un sentiment inexplicable poder tornar avui a casa”, ha descrit pel seu cantó Wagensberg, que s’ha recordat que poca estona abans s’havien acomiadat, abans de creuar la frontera, d’un altre exiliat que encara no pot tornar, Lluís Puig. “Hi ha persones a qui no s’ha aplicat l’amnistia i per elles hem de seguir lluitant”, s’ha proposat, en al·lusió també a Carles Puigdemont i Toni Comín.

Tots els exiliats han tingut bones paraules cap a les persones de Suïssa que els han ajudat durant la seva estada allà, com Rodríguez, que ha instat a mantenir els llaços entre ells, i amb ells la “unitat antirepressiva”. “Vam marxar a l’exili per convertir-lo en una lluita, i ho hem fet. I la lluita seguirà”, ha destacat Serra, que s’ha proposat continuar defensant “el dret a protesta i la llibertat dels Països Catalans”.

“Això encara no ésuna victòria però han perdut ells, perquè són tan burros i tan ’tontos’ que han perdut”, ha proclamat Campmajó, que ha llegit un poema de Martí i Pol sobre Girona per celebrar el retorn. “És estrany tornar de l’exili a un territori ocupat”, ha subratllat.

Els actes de rebuda continuaran al llarg del dia a Vic, Barcelona i Girona, d’on procedeixen els exiliats. Rovira, a més, presidirà presencialment aquesta tarda l’executiva i després el consell nacional a la seu d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.