Política

política

Mazón refà el govern sense Vox, i dos consellers a Castella i Lleó i Extremadura desacaten Abascal

El president de la Generalitat Valenciana, el popular Carlos Mazón, es va avançar a Vox i va destituir el vicepresident i els consellers del partit de Santiago Abascal abans que ells formalitzessin la dimissió després de la decisió del partit ultra d’abandonar els cinc governs autonòmics de coalició que compartien amb el PP, al País Valencià, Aragó, Múrcia, Extremadura i Castella i Lleó. Mazón aprofita l’adeu institucional de Vicente Barrera Simó –torero retirat que exercia de vicepresident i conseller de Cultura i Esports–, Elisa Núñez (Justícia), i José Luis Aguirre Larrauri (Agricultura) per aprimar el govern i elimina una vicepresidència i redueix les carteres de deu a nou. L’endemà d’anunciar l’adeu als governs amb l’excusa dels menors acollits per les comunitats (al País Valencià n’hi arribaran 23 i a Múrcia 16, mentre que Catalunya n’acollirà 31), a T5 el líder de Vox, Santiago Abascal, admetia discrepàncies internes al comitè executiu que va aprovar la sortida dels governs i el pas a l’oposició en els cinc territoris i també a les Balears, on no governava amb el PP però sí que era el soci de Marga Prohens. “No som un partit nord-coreà”, sentencia Abascal. Dos consellers, però, l’extremeny Ignacio Higuero (Gestió Forestal i Món Rural) i el de Castella i Lleó Gonzalo Santonja (Cultura, Turisme i Esports), desacaten Abascal i es queden amb les carteres en els governs del PP.

“Si un MENA mata...”

En el govern valencià refet per Mazón l’única vicepresidència és ara la de Susana Camarero, fins ara vicepresidenta segona, i les competències de Vox passen al PP: Justícia i Interior són assumides per Salomé Pradas; Agricultura i Aigua recauen en Miguel Barrachina (síndic del PP a les Corts); Cultura passa a Educació, i Esport passa a Presidència. Medi Ambient, fins ara gestionada per Salomé Pradas, serà dirigida per Vicente Martínez Mus. A Aragó, Alejandro Nolasco deixava la vicepresidència amb tics de xenofòbia: “Si un dia aquests menas violen o maten no serà amb aquiescència meva.” Segons Abascal, és comprensible que qui entra en un govern i “ha de deixar la feina i ho ha fet per molt poc temps” retingui la cartera, “però no és de Vox”.

Que Sánchez oblidi ERC

Alberto Núñez Feijóo (PP) culpa Vox del divorci: “S’han passat de frenada, no han mesurat la decisió i han descarrilat.” “Sánchez diu que està molt content i si ho està perquè el PP no segueix amb Vox pel problema dels menors, suposo que interromprà les negociacions amb ERC per formar govern, i per descomptat no les començarà amb Junts, perquè no es pot formar govern amb els que rebutgen l’ajuda als menors no acompanyats”, desafia Feijóo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia