Política

Guerra a Gaza

Biden suggereix progressos en les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Netanyahu planteja noves demandes per a un alto el foc, segons la premsa israeliana

El primer ministre israelià desmenteix que accedeixi a retirar l’exèrcit de la frontera de Gaza amb Egipte

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha insinuat que hi ha avenços en les negociacions entre Israel i Hamàs per aconseguir un alto el foc a la Franja de Gaza i l’alliberament dels ostatges que hi són retinguts.

Biden ha assegurat aquest divendres en un missatge al compte oficial de la Casa Blanca a X (l’antiga Twitter) que els negociadors d’Israel i Hamàs han “acceptat” ara l’“acord marc” que va plantejar fa sis setmanes. “Encara hi ha feina a fer i són qüestions complexes, però aquest marc està acceptat ara per Israel i Hamàs”, ha escrit. El mandatari nord-americà ha remarcat que el seu equip està fent “avenços” i ha assegurat que està “decidit” a culminar l’acord de pau.

La Casa Blanca va plantejar a finals de maig una “proposta integral” en tres fases per aconseguir un alto el foc durador a la Franja de Gaza. La primera etapa del full de ruta duraria sis setmanes i inclouria un cessament de les hostilitats complet i la retirada de les forces israelianes de totes les àrees poblades de la Franja. En aquesta primera fase serien alliberats diversos ostatges, entre els quals “dones, persones grans i ferits”, a canvi de l’excarceració de centenars de palestins empresonats a Israel. També augmentaria considerablement l’entrada de l’ajuda humanitària a la Franja. En la segona fase es produiria el “cessament d’hostilitats permanent” i tots els ostatges vius serien alliberats. En la tercera i última fase de l’esborrany serien retornades les restes dels ostatges morts i implicaria una “reconstrucció important per a Gaza”.

Noves condicions

L’optimisme de Biden contrasta amb algunes informacions publicades a la premsa israeliana que apunten que el primer ministre del país, Benjamin Netanyahu, hauria afegit noves condicions a la proposta. Un alt càrrec proper a les negociacions per l’alto el foc ha revelat que Netanyahu exigeix ara l’establiment d’un mecanisme que impedeixi als milicians de Hamàs tornar al nord de Gaza. El líder del Likud va traslladar aquesta condició en una reunió amb l’equip negociador dijous a la nit, segons el portal Walla. D’acord amb el mitjà, els negociadors es van oposar a la nova condició, que no consideren “factible”, però Netanyahu els va dir que hi insistissin. El funcionari citat ha assenyalat que la insistència del primer ministre en introduir una condició que no figurava a la proposta israeliana de finals de maig pot estancar les converses durant setmanes en un moment en què l’acord està molt proper. “No està clar per què Netanyahu està plantejant aquesta demanda ara. Els serveis de seguretat saben com fer front al retorn dels terroristes armats al nord de Gaza”, ha dit l’alt càrrec.

Els familiars dels ostatges han reaccionat amb indignació a les informacions sobre les noves demandes de Netanyahu. “Estem horroritzats i commocionats per aquest comportament irresponsable que probablement pot fer perdre una oportunitat que potser no tornarà”, indiquen en un comunicat. “Quan tothom recuperi el seny, potser no hi haurà ningú a qui retornar”, afegeixen.

Un altre punt endimoniat en les converses és la presència de les tropes d’Israel al corredor de Filadèlfia, la franja de terra que transcorre al llarg de la frontera entre la Franja i Egipte. Després que l’agència Reuters hagi publicat que Israel podria retirar-se de la zona si hi ha un acord, el gabinet de Netanyahu ha titllat aquestes informacions d’“absolutament falses”. En un comunicat, l’oficina del primer ministre ha insistit que l’exèrcit continuarà al corredor fronterer. “[Netanyahu] ha donat instruccions al respecte als equips de negociació, ho ha deixat clar als representants nord-americans aquesta setmana i ho ha actualitzat al Gabinet de Seguretat ahir a la nit”, rebla la nota.

Fonts israelianes relacionades amb les converses han apuntat a The Times of Israel que la retirada del corredor de Filadèlfia està sobre la taula de la negociació i és un dels punts que pot bloquejar un acord. Tant la part palestina com Egipte, que exerceix de mediador, s’oposen a què Israel mantingui soldats a la frontera. De la seva banda, els israelians temen que si es retiren de la franja fronterera, Hamàs es podria rearmar amb el contraban a través dels túnels que travessen la frontera amb Egipte.

Segons fonts egípcies, una possible solució seria instal·lar un sistema de vigilància electrònica que faci innecessària la presència de forces israelianes al corredor de Filadèlfia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

El líder demòcrata de la cambra baixa evita donar suport explícit a Biden

BARCELONA
política

Rovira desinflama la crisi interna a ERC i reclama un debat constructiu

barcelona
Guerra a Gaza

Biden suggereix progressos en les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona
Regne Unit

El govern britànic avançarà les alliberacions per evitar el col·lapse de les presons

Barcelona

Desestimen la petició de posar una pantalla per la final de l’Eurocopa

GIRONA
judicial

La fiscalia s’oposa a amnistiar a un manifestant ja condemnat i empresonat

barcelona
RÚSSIA

Putin avisa Kíiv sobre atacs amb armes dels aliats endins del territori rus

BARCELONA
política

El Suprem no admet les denúncies contra Yolanda Díaz per reunir-se amb Puigdemont a Brussel·les

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

El PSOE amplia a 2,7 punts el seu avantatge sobre el PP, segons el CIS

BARCELONA