Política

política

Rovira desinflama la crisi interna a ERC i reclama un debat constructiu

Reitera que plegarà, que no serà candidata “a res” i que hi ha “talent” a qui vol donar el relleu

Reclama guanyar “espais i instruments” com la sobirania fiscal per fer passos mentre l’independentisme no recuperi la majoria política

Marta Rovira ha tornat a Catalunya amb vigor renovat i ànim conciliador per mirar d’apaivagar la batalla interna oberta entre partidaris i detractors d’Oriol Junqueras -absent en els òrgans d’aquesta tarda perquè ja tenia un viatge familiar programat- com a futur líder d’ERC. En un discurs de tres quarts d’hora en el primer consell nacional en què intervenia de manera presencial des del 2018, que l’ha ovacionada, la secretària general i presidenta en funcions ha reconegut que el partit “està patint massa” per assumir “debats que necessita”, i que l’han de portar a fer canvis després d’un cicle electoral molt negatiu. “No tenim una crisi, tenim un debat, que serà madur”, ha reivindicat, després de dir que s’han de posar d’acord “en el què” cal canviar. “En aquest partit no hi haurà una crisi si nosaltres no volem, i com que no volem, no hi serà”, ha proclamat. Rovira, amb un to que ha defugit en tot moment la confrontació i ha buscat calmar els ànims dels sectors confrontats, ha admès “errors” en el passat que “’s’han de poder perdonar”, quan el partit es va haver de refer quan Junqueras va anar a la presó i ella a l’exili i es van crear “molts grups” i “llaços” per sortir-se’n, de manera paral·lela. I ha admès que fins ara hi ha hagut una autocrítica “no massa constructiva”, que a més no ha estat en relació al projecte. “Conjurem-nos a canalitzar l’autocrítica cap al que toca i on toca, no cap al company; si veieu actituds d’autocrítica destructiva us demano que hi poseu fi”, ha reiterat, tot i insistir que el debat “és profundament necessari ara mateix”. En aquest sentit, ha dit que ara que ha tornat es proposa trepitjar molt de territori per conèixer de primera mà “què pensa la gent” i “entendre” els resultats negatius de l’últim cicle. “Tinc moltes ganes de veure per què ERC ha tret mals resultats, veure què en pensa el país”, ha reblat.

Rovira, en tot cas, ha insistit que plegarà el 30 de novembre. “Ho vaig dir fa moltes setmanes i encara circulen massa rumors: no seré candidata a res, i menys contra l’Oriol Junqueras”, ha etzibat, mentre ha dit que tampoc serà candidata si hi ha repetició electoral, i que vol passar el relleu a una nova secretaria general. D’aquí que hagi volgut llençar també un missatge de confiança en la mateixa organització: “Com, que no tenim ningú? Tenim puades de talent!”, ha reivindicat, tot recordant que en l’últim cicle per primer cop hi ha hagut molts republicans “en posicions clau” que s’han format, han pres decisions i estan preparats per liderar. “Estem prou bé, toca apostar i empoderar aquest talent”, ha clos, mentre ha reclamat una cadena de relleus “ordenada i serena”.

Tot i que no ha parlat explícitament sobre les negociacions obertes per a un pacte d’investidura amb el PSC, Rovira sí que ha insistit que, ara que l’independentisme ha perdut la majoria al Parlament, cal que continuï preparant “guanyant espais de sobirania”, i en especial la sobirania fiscal. “Si podem generar passos endavant per poder tenir sobirania, ho hem de valorar molt i molt bé, perquè faria que estiguéssim molt millor preparats quan fem un nou pas cap a la república”, ha subratllat. La dirigent republicana, això sí, ha reclamat “liderar l’articulació” de l’espai central del país que ocupa un referèndum d’autodeterminació, i ha proposat “reconstruir” a partir d’aquí la majoria social i política a favor de la independència, refent també confiances dins del moviment. “No hem de seure en espais on els independentistes no siguem còmplices sinó que ens convertim en sospitosos”, ha refleionat. “Si no, no ens en sortirem”, ha conclòs.

Dos militants suspesos provisionalment per l’afer dels cartells dels Maragall

L’executiva nacional d’ERC ha conclòs avui la investigació interna sobre l’afer dels cartells dels germans Maragall amb l’obertura de quatre expedients disciplinaris, un de molt greu, un de greu i dos de lleus. Als dos primers se’ls ha suspès de militància de manera cautelar, però ara tenen vint dies per poder presentar al·legacions, que en tot cas resoldrà la comissió de garanties del partit, a qui es trasllada ara el cas perquè resolgui definitivament l’expedient. La màxima sanció que comporta una sanció greu és la suspensió de militància durant dos anys, i les molt greus, l’expulsió. Les lleus suposen tot just una advertència. Les mesures, preses a proposta del responsable de compliment que ha elaborat l’informe, inclouen també la redacció d’un nou protocol intern per al disseny i gestió de campanyes i activismes, “amb l’objectiu de mai superar els límits ètics”, segons la nota que ha fet pública ERC. Les conclusions també plantegen una auditoria interna per dilucidar els dubtes interns. L’executiva s’ha conjurat perquè els fets “no es tornin a repetir” i ha demanat que continuïn les investigacions per “acabar amb els dubtes” que ha generat l’afer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.