Política

ESTATS UNITS

El líder demòcrata de la cambra baixa evita donar suport explícit a Biden

Ni els nous lapsus ni les crides a abandonar la cursa presidencial fan desistir al candidat demòcrata

La campanya electoral de Joe Biden s’escalfa més i més cada dia que passa. El president ha deixat clar, en una roda de premsa aquest divendres, que no pensa llançar la tovallola i que es mantindrà en la cursa a la reelecció per “acabar la feina” iniciada en el seu primer any de mandat.

Ni les relliscades verbals que ha tornat a tenir durant la trobada amb periodistes –que, precisament, havia de servir per dissipar tots els dubtes sobre la seva idoneïtat– l’han desencoratjat ni l’han fet canviar d’opinió. “Sóc el candidat més qualificat per guanyar” les eleccions de novembre, ha proclamat.

L’última pífia –vistosa, durant la seva intervenció davant la premsa– ha estta referir-se en un moment donat a Kamala Harris, la número dos de la Casa Blanca i parella en el tiquet electoral, com a “vicepresidenta Trump”. Motiu suficient perquè hagin revifat les crides al candidat demòcrata, de 81 anys, a abandonar la cursa. Diversos mitjans han revelat que el líder demòcrata de la Cambra de Representants, Hakeem Jeffries, va mantenir dijous una reunió amb Biden per fer-li saber el que havien debatut aquests dies els legisladors del partit sobre el “camí a seguir”. No va transcendir si el mandatari li va demanar directament el seu suport tàctic, però el que sí que es va filtrar que Jeffries no li va oferir.

Almenys 18 membres demòcrates de la Cambra de Representants i un senador han demanat ja públicament la renúncia a Biden perquè consideren que no té possibilitats de guanyar Trump. Quatre d’aquests ho han fet immediatament després de la roda de premsa, que va tenir lloc al final de tres intensos dies de cimera de l’OTAN, a Washington. Un altre dels efectes col·laterals de les intervencions vacil·lants de Biden és l’anunci d’un grup de donants de congelar uns 90 milions de dòlars mentre el candidat demòcrata no passi el relleu.

Resistint la pressió, Biden tenia previst divendres a la tarda fer campanya a Michigan, un swing state o estat que decanta l’elecció, buscant la seva supervivència com a candidat. A l’altre extrem, el seu rival electoral, l’expresident Donald Trump, encara dissabte l’últim míting abans de la inauguració de la Convenció Nacional Republicana a Milwaukee (Wisconsin), amb el dubte de qui serà el seu vicepresident si torna a la Casa Blanca, una incògnita que podria desvelar dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.