Política

estats units

Del magnicidi de Lincoln a l’assassinat de Kennedy, els atemptats que han canviat els EUA

L’atac contra Trump és el primer d’aquest tipus des del perpetrat el 1981 contra Ronald Reagan

L’expresident dels Estats Units i candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, ha estat tirotejat i ferit en una orella aquest dissabte mentre participava en un acte de precampanya a Butler, a l’estat de Pensilvània. El polític republicà no és el primer president o expresident nord-americà objecte d’un intent d’assassinat al llarg de la història dels Estats Units, però sí que és el primer incident d’aquest tipus des del perpetrat contra Ronald Reagan el 1981. Entre els altres atemptats que han canviat els Estats Units, segons recorda l’agència Efe, a banda del mític assassinat a J.F.Kennedy, trobem:

Abraham Lincoln

El 1865, uns mesos més tard que el president Abraham Lincoln hagués creat el Servei Secret per lluitar contra el frau monetari, el setzè president dels Estats Units havia anat al Teatre Ford de Washington quan va ser tirotejat per darrere en el cap per un simpatitzant confederat anomenat John Wilkes Booth. Tot i això, l’assassinat de Lincoln no va impedir que els federals guanyessin la guerra un mes després.

James Garfield

Gairebé dues dècades més tard, el 1881, el president electe James A. Garfield es trobava a l’Estació de Potomac de Washington quan va ser tirotejat per Charles Guiteau, que va resultar ser un home amb problemes de salut mental. Garfield va morir al cap de deu setmanes.

William McKinley

El 1901, el president McKinley assistia a un concert a la ciutat de Buffalo, a l’estat de Nova York, quan va ser tirotejat dos cops a l’abdomen per un anarquista anomenat Leon Czolgosz, el qual més tard va escriure que havia assassinat a McKinley per ser “un enemic del bon poble treballador”.

Franklin D. Roosevelt

El 1912, quan Roosevelt ja havia deixat la presidència va patir una emboscada davant del Gilpatrick Hotel a Milwaukee , a l’estat de Wisconsin, per un home anomenat John Schrank, propietari d’una taverna. La bala que li va disparar va impactar en el pit sense arribar a tocar-li el cor. Teddy va sobreviure a l’atemptat i va morir set anys més tard.

John F. Kennedy

L’atemptat més impactant de l’era contemporània va tenir lloc el 22 de novembre de 1963, a Dallas, quan el president John Fitzerald Kennedy anava en una limusina descapotable saludant al públic i va ser tirotejat mortalment des d’un apartament pròxim per Lee Harvey Oswald. L’assassí va ser tirotejat letalment dos dies després i mai va poder aclarir-se la trama que va dur a l’assassinat de Kennedy, donant lloc a múltiple teories i conspiracions.

L’assassinat de Kennedy va provocar, explica l’agència Efe, un canvi fonamental en la protecció dels presidents dels Estats Units. A partir d’aquell moment, el Servei Secret es va ampliar i la detecció i investigació d’amenaces es va convertir en una prioritat. Des d’aleshores s’adopten més mesures de seguretat al voltant de la figura del president. Tot i això, la història es repetiria uns anys més tard.

Ronald Reagan

El 1981, quan Ronald Reagan feia pocs mesos a la presidència va ser disparat a la sortida d’un hotel Hilton a Washington. El seu agressor li va disparar una bala que va entrar per l’aixella i es va allotjar en un pulmó, sense tocar el cor ni posar en perill la seva vida. En menys d’un mes, Reagan va tornar a la Casa Blanca.

A més d’aquests intents d’atacs, els serveis secrets han desmantellat nombrosos plans per matar altres presidents en exercici. Entre els intents d’atemptat, o almenys els que s’han donat a conèixer, han tingut per objectiu, segons informa l’agència Efe, a Donald Trump, Barack Obama, Bill Clinton, George W. Bush, Jimmy Carter, Gerald Ford i Richard Nixon, entre els més coneguts del segle passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia