Política

frança

França celebra el 14 de juliol en plena inestabilitat política

Una setmana després de les legislatives encara no hi ha acord per formar govern

La jornada festiva ha coincidit amb l’arribada a París de la flama olímpica

França ha celebrat aquest diumenge el 14 de juliol, en un context d’inestabilitat política després dels resultats de les eleccions legislatives de fa una setmana que van deixar una assemblea fragmentada.

La tradicional desfilada militar s’ha fet en format reduït, ha desviat el seu famós recorregut en l’avinguda dels Camps Elisis a causa dels preparatius dels Jocs i no hi ha hagut convidats internacionals a diferència de l’any passat que va comptar amb l’assistència del primer ministre de l’Índia, Narendra Modi.

Tot i això, la desfilada ha estat inèdita perquè aquest any es commemorava el 80è aniversari de l’alliberament de París després de la Segona Guerra Mundial i ha coincidit amb l’arribada de la flama olímpica a la capital francesa. Els Jocs i la inestabilitat política han marcat l’edició d’aquest any de la festa del 14 de juliol, que arriba just una setmana després de la celebració de la segona volta de les legislatives avançades franceses. Uns comicis que van deixar una Assemblea molt dividida, després que cap dels principals partits o blocs polítics aconseguís la majoria absoluta. La segona economia més gran de la Unió Europea, potència nuclear i membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU es troba sense una direcció política clara. Les discrepàncies entre els principals partits del Nou Front Popular (NFP) sobre una candidatura consensuada per a primer ministre retarden una eventual formació de govern a l’Estat francès, submergit en una crisi política inèdita a les portes de l’inici dels Jocs Olímpics de París, que s’inauguraran el pròxim 26 de juliol. El vet del Partit Socialista (PS) francès a Huguette Bello com a candidata de l’esquerra per substituir Gabriel Attal al capdavant del govern francès ha posat a aquesta històrica formació en el centre de les crítiques no només de La França Insubmisa (LFI) de Jean-Luc Mélenchon, l’altra força dominant de l’NFP, sinó també dels ecologistes i els comunistes, els socis minoritaris de l’NFP.

Bello “no genera consens ni entre els socialistes, ni tampoc entre els ecologistes”, assegura el primer secretari del PS, Olivier Faure, en una entrevista publicada aquest diumenge a Le Parisien i recollida per l’agència Efe. Tot i això, la líder de l’ecologista EELV, Marine Tondelier, l’ha esmenat la plana i criticat en una entrevista aquest diumenge a France Inter, la posició dels socialistes, els quals, ha dit, “han posat només un nom sobre la taula” durant les negociacions, en al·lusió al de Faure.

Bello, de 73 anys i president de l’illa de la Reunió, a l’oceà Índic, havia estat proposada pel Partit Comunista Francès (PCF) i rebut el suport de La França Insubmisa com la millor candidata per presentar al president francès, Emmanuel Macron, encarregat de nomenar el primer ministre, que, tradicionalment, surt del grup majoritari a l’Assemblea Nacional, en aquest cas l’NFP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.