Política

Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Trump acceptarà la nominació republicana després de l’intent d’assassinat amb el partit al darrere

El gran interrogant que falta per aclarir és qui l’acompanyarà com a vicepresident en el tàndem electoral

L’economia, la immigració i la seguretat dominaran la convenció que s’obre avui a Wisconsin

Entre els possibles candidats a número dos, hi ha el governador Burgum i els senadors Rubio i Vance

Un bany de multituds per a Trump després de ser víctima d’un intent d’assassinat. Un guió que sembla tret d’un thriller polític de Hollywood però que tristament és la realitat. Així es podria descriure la Convenció Nacional Republicana que comença avui a la ciutat de Milwaukee (Wisconsin, EUA). En aquest esdeveniment, l’expresident serà confirmat com a candidat conservador per a les eleccions del novembre, en un escenari molt diferent del de les convencions del 2016 i el 2020, on Trump va haver de fer front a fortes crítiques del seu propi partit. Enguany, acceptarà la nominació republicana amb el partit conservador al seu darrere i els demòcrates confusos per la viabilitat del president Joe Biden.

La convenció arriba després de l’intent d’assassinat de l’expresident, que ha posat els funcionaris de l’ordre federals, estatals i locals en alerta encara més alta de cara a aquesta trobada. D’acord amb fonts del partit republicà, s’està treballant per ampliar el perímetre de seguretat de la reunió del partit i l’FBI, el Servei Secret i la policia local es troben fent avaluacions d’amenaces d’última hora.

En una entrevista amb el mitjà US News, l’expert en violència política Arie Perliger, de la Facultat de Criminologia i Estudis de Justícia de la Universitat de Massachusetts Lowell, va assegurar que el seu primer pensament va ser que els EUA estaven “a una polzada d’una possible guerra civil”. “Crec que si, efectivament, Trump hagués tingut ferides mortals, el nivell de violència que hem presenciat fins ara no seria res en comparació amb el que hauria passat en els propers dos mesos”, va comentar. En aquest sentit, Perliger hauria esperat “un nou nivell d’ira, frustració, ressentiment, hostilitat que fa molts i molts anys que no veiem als EUA”.

Més enllà de l’enrenou per l’intent d’assassinat, la trobada de conservadors donarà alguns titulars. Un dels grans interrogants serà qui acompanyarà Trump com a vicepresident. Entre els noms més esmentats pels seguidors i mitjans de comunicació hi ha el governador de Dakota del Nord, Doug Burgum, el senador de Florida, Marco Rubio, i el senador d’Ohio, J.D. Vance. Es preveu que tots tres, juntament amb altres possibles candidats, es dirigeixin als més de 2.400 delegats republicans en algun moment.

“L’entorn polític no només és fantàstic per a Donald Trump, sinó que és realment genial per als republicans que es presenten pel Senat, els governadors i els escons de la cambra baixa”, va dir Henry Barbour, un membre influent del Comitè Nacional Republicà, que anteriorment havia criticat Trump, en una entrevista a la cadena de televisió conservadora Fox News abans de l’intent d’assassinat.

El Partit Republicà mostrarà una unitat poc habitual en les seves convencions a través de convidats estel·lars. Entre ells destaca Ron DeSantis, actual governador de Florida i excandidat republicà a les eleccions presidencials en aquest mateix cicle. Altres figures del partit, com la fiscal general d’Iowa, Brenna Bird, i algun famós, com la model i rapera afroamericana Amber Rose, també defensaran públicament la candidatura de Trump.

Fins i tot Nikki Haley, l’última rival republicana de Trump i que no ha estat convidada a la convenció, ha manifestat el seu suport. “La convenció és un moment d’unitat republicana. Joe Biden no és competent per a un segon mandat i Kamala Harris seria un desastre per als Estats Units”, va afirmar Haley en un comunicat. L’exambaixadora dels EUA a les Nacions Unides també va instar els 97 delegats que li van donar suport durant la campanya a donar suport a Trump.

La convenció es durà a terme fins al 18 de juliol a Milwaukee, amb la presència esperada de desenes de milers de visitants, inclosos delegats dels cinquanta estats i sis territoris dels EUA. Al llarg dels quatre dies, els delegats hauran d’aprovar una plataforma i designar formalment el tàndem presidencial. A més, es tractaran diferents temes d’alta prioritat per als votants conservadors: l’economia, la immigració i la seguretat.

Segons informació facilitada a El Punt Avui pel Comitè Nacional Republicà (RNC), la primera qüestió tractada dilluns serà l’econòmica, amb el lema “Fem els Estats Units rics una altra vegada”. Durant la seva campanya, Trump ha esbossat una agenda d’aranzels, junt amb promeses de revitalitzar la indústria nord-americana. La immigració, sota el lema “Fem els Estats Units segurs una altra vegada”, tindrà un toc sensacionalista: l’organització ha preparat discursos de familiars de persones assassinades per immigrants que afronten càrrecs penals, com a part dels intents més amplis de Trump d’atribuir el crim a les polítiques frontereres. Dimecres serà el torn de la seguretat nacional, amb la consigna “Fem els Estats Units forts una altra vegada”, i dijous serà el plat fort amb protagonisme total per a Trump amb el seu conegut eslògan “Fem els Estats Units grans una altra vegada”.

En aquella jornada s’espera que Trump expliqui el seu pla d’acció si arriba a la Casa Blanca, però també que aprofiti el momentum per enviar missatges clars sobre els dubtes que ha aixecat Biden en les últimes setmanes. Primer, al debat presidencial, però també en els dies següents en entrevistes i aparicions públiques, on es va referir al president ucraïnès com a Putin o va dir “vicepresident Trump” en comptes de “vicepresidenta Harris”.

Si l’economia, la seguretat nacional i la immigració seran els tres grans temes de què es tractarà a la convenció, el tema de conversa central als Estats Units serà com afectarà l’intent d’assassinat d’aquest dissabte la política nacional i el desenvolupament dels esdeveniments en els mesos entrants. I és que l’impacte de l’incident podria ser devastador tant per a l’ordre públic com per a l’estabilitat política del país, mentre els EUA es preparen per a una de les eleccions més decisives de la seva història recent.

85
milions de dòlars
ha recaptat la Convenció Nacional Republicana, que ha superat àmpliament el seu objectiu inicial de finançament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia