Política

Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

La líder del partit Fuerza Popular, Keiko Fujimori, augura que el seu pare passaria a una segona volta

L’expresident peruà, que aquest mes farà 86 anys, va sortir de la presó el passat desembre

L’expresident peruà Alberto Fujimori (1990-2000), de 85 anys, es tornarà a postular al càrrec de cap d’Estat a les eleccions de 2026. “El meu pare i jo n’hem parlat i hem decidit junts que ell serà el candidat presidencial”, ha anunciat la líder del partit Fuerza Popular i filla de l’exmandatari, Keiko Fujimori, en un missatge a les xarxes socials.

Keiko Fujimori ha difós el missatge el mateix dia de la publicació d’una entrevista al diari peruà El Comercio on es mostra convençuda que el seu pare passaria a la segona volta si es presentés als comicis.A l’entrevista, defensa que el seu pare és el candidat natural del fujimorisme, però admet que tot dependrà de la seva salut. Alberto Fujimori, que farà els 86 anys el proper 28 de juliol, està en procés de recuperació d’una operació de maluc i pateix un càncer de llengua. Keiko Fujimori assenyala que és “conscient de l’edat” del seu pare, però recorda que té “moltíssima experiència” i es compromet a donar suport a la seva decisió fina.

A banda de l’edat i els problemes de salut, la situació legal de l’expresident podria complicar la seva candidatura. Fujimori va sortir el passat desembre de la presó de Lima on complia una pena de 25 anys per delictes de lesa humanitat, després que el Tribunal Constitucional (TC) del Perú li restituís l’indult humanitari que li va concedir el 2017 l’aleshores president Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018). No està clar si Fujimori es pot presentar a un càrrec polític donada la seva condició de condemnat per un delicte dolós. Segons la seva filla, “diversos advocats” li han garantit que “sí que podria ser candidat”, però el passat 4 de juliol, el Poder Judicial peruà va rebutjar la prescripció del delicte d’associació il·lícita per delinquir en un procés per violacions dels drets humans obert contra Fujimori per la seva presumpta intervenció en les activitats encobertes del grup militar encobert Colina, que va assassinar 16 persones el 1992. La fiscalia demana condemnes d’almenys un mínim de 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles