Política

Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

El projecte per derogar la llei de 2015 cau en segona lectura a l’Assemblea Nacional

Gàmbia mantindrà la prohibició de la mutilació genital femenina (MGF), una pràctica il·legalitzada des del 2015 en aquest país de l’Àfrica Occidental. L’Assemblea Nacional ha rebutjat en segona lectura el projecte de llei per reinstaurar l’MGF presentat al març pel diputat islamista radical Alimameh Gibba.

El text va ser aprovat el passat abril en primera lectura per 42 dels 47 diputats presents a la cambra, on només cinc dels 58 parlamentaris són dones, i va ser enviat un comitè per a la introducció d’esmenes. Aquest dilluns, els legisladors han rebutjat tots els articles de la llei, de manera que ha quedat definitivament rebutjada i el procés legislatiu, “esgotat”, en paraules del president de l’Assemblea, Fabakary Tombong Jatta. Segons ell, la cambra no es pot permetre “un exercici tan inútil” com que el projecte de llei passi a una tercera lectura “sense les seves clàusules”.

Les associacions de drets humans han celebrat que el Parlament hagi frustrat els intents de reinstaurar l’MGF, cosa que hauria invalidat dècades de lluita una tradicióque, a la pràctica, suposa una agressió al cos de la dona amb riscos per a la seva salut física i psicològica, una violació dels seus drets humans i un mètode de control de la sexualitat imposat des del primer any de vida. “Ens complau veure que els polítics compleixen amb el seu compromís d’acabar amb la mutilació genital femenina i totes les formes de violència contra les dones i les nenes”, ha manifestat la directora de Drets de la Dona de l’ONG ActionAid a Gàmbia, Binta ML Ceesay, en un comunicat. “Amb gairebé tres quartes parts de les adolescents de Gàmbia sotmeses a aquesta pràctica nociva, no és el moment de parar de cop els avenços”, ha assegurat Ceesay. I és que malgrat les restriccions legals, aquesta pràctica ha anat a l’alça en els últims anys al país de l’Àfrica occidental. Segons l’ONU, al voltant del 46 % de les nenes de catorze anys o menys han estat sotmeses a mutilació genital femenina al país africa, que té una població inferior als tres milions d’habitants. El percentatge augmenta fins al 73 % en nenes i dones entre els 15 i els 49 anys.

Tant organitzacions locals com internacionals havien –com la Unicef i el Fons de Població de l’ONU, UNFPA– havien condemnat l’intent de reinstaurar l’MGF. D’haver tirat endavant, la iniciativa hauria convertit Gàmbia en el primer país del món en aixecar-ne la protecció legal contra l’ablació del clítoris o els llavis vaginals i podria haver obert la porta a d’altres països per imitar l’exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona