Política

política

El delicte d’injúries a la corona serà refet sense una derogació de la llei mordassa

Enmig de la cruïlla de la crisi de visibilitat pròpia i del seu espai polític, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va jugar ahir a eclipsar per uns instants Pedro Sánchez amb un anunci solemne. “Acabem de tancar un acord entre Sumar i el PSOE en què la petició de Sumar de derogació de la llei mordassa es consuma. Tots els delictes vinculats a injúries al rei i llibertats públiques i tota la resta de la llei mordassa serà derogada”, va dir en un anunci que a poc a poc va anar despullant la trampa semàntica que amagava. La derogació com a tal no existirà i el que hi haurà és una sola modificació de la llei de seguretat ciutadana aprovada pel PP el 2015 (l’article 36 sobre el delicte de difusió d’imatges d’agents serà refet) i una derogació del delicte d’injúries a la corona –articles 490.3 i 491 del Codi Penal, pels quals van ser condemnats el raper Pablo Hasél, reclús a la presó de Ponent (Lleida) i que no obtindrà la llibertat definitiva fins al 14 d’abril del 2027, i abans la revista satírica El Jueves– per protegir amb més garanties el dret a la llibertat d’expressió.

Yolanda Díaz rellisca

La relliscada de Díaz a Brussel·les, en el seu afany de conquistar la quota de protagonisme que el cicle electoral li nega, va obligar els ministres de Sánchez, el PSOE i Sumar a fer malabarismes amb el llenguatge en la vigília que sigui el president, avui al Congrés, qui exposi el pla de regeneració democràtica que ell es va imposar a si mateix com a colofó final als cinc dies de reflexió del mes d’abril i que encara no ha concretat, davant l’estupefacció d’ERC i Junts. “Modificarem la llei mordassa únicament i exclusivament en la part referida als delictes d’injúries”, va arribar a dir la ministra portaveu, Pilar Alegría, tot i l’evidència que els delictes d’injúries no apareixen enlloc en la llei mordassa perquè porten 150 anys al Codi Penal. I el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que és portaveu de Sumar, va reduir tot a “tornar a iniciar els tràmits de la derogació” i va gosar parlar de “diverses lleis mordassa”, en plural, com si el Codi Penal fos una d’elles quan n’hi ha una i prou, abans que admetre que la frase de Díaz era falsa.

Difondre fotos d’agents

El delicte de difusió d’imatges d’agents és un punt en què el PSOE, Podem (i, des que existeix, també Sumar), ERC, Junts i Bildu ja estaven d’acord des de fa dos anys, i a més té l’aval d’una sentència del Tribunal Constitucional posant límits al càstig per difusió d’imatges i dades d’agents de les policies i de forces de seguretat. El que pacten ara PSOE i Sumar és que “la situació de perill o risc cert generat haurà de ser constatable i reflectir-se motivadament en l’acta o denúncia” per tancar la porta a l’abús policial. L’últim intent de derogació de la llei mordassa va fracassar el març del 2023, quan el PSOE i el PNB van imposar a l’independentisme català i basc mantenir les pilotes de goma com a material antidisturbis (a Catalunya Esther Quintana i Roger Español han perdut un ull, però a Euskadi un jove de 28 anys, Íñigo Cabacas, va morir per un impacte de l’Ertzaintza el 2012) i tot es va trencar. “La llei mordassa durarà el mateix que l’executiu de Rajoy. Quan arribem al govern serà derogada”, va prometre Sánchez el 30 de juny del 2015. La seva paraula suma ja sis anys de retard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El delicte d’injúries a la corona serà refet sense una derogació de la llei mordassa

madrid

Arrenca l’Eurocambra més dividida

Brussel·les
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona