Política

Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Una setantena de joves d’arreu de Catalunya participen aquest estiu en tasques de recuperació de memòria democràtica a les Terres de l’Ebre. Es tracta d’adolescents voluntaris d’entre 14 i 17 anys que, mitjançant diverses activitats, contribueixen a recuperar trinxeres i vestigis de la Batalla de l’Ebre, així com a iniciar les tasques de rehabilitació dels espais.

Organitzats en tres camps de treball, es vol conscienciar i sensibilitzar el jovent de la importància de preservar la memòria, alhora que es fomenten valors com la convivència, el respecte i la defensa del medi ambient i la protecció de l’entorn patrimonial.

En aquest sentit, els camps de treball permeten treballar directament amb equips d’arqueologia professionals, fet que permet als joves obtenir una experiència completa d’aprenentatge. Se’ls donen a conèixer metodologies, recursos i instruments reals emprats durant el dia a dia dels experts. Les tasques comencen amb el desbrossat de les trinxeres per així, posteriorment, executar les actuacions pròpies d’excavació i exhumació de sediments antròpics.

Els responsables de la iniciativa son el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol, que des del 2017, i amb el suport de la Direcció General de Joventut i els ajuntaments del municipis on tenen lloc els camps, impulsen aquest programa de voluntariat juvenil.

“Creiem que el format de camp de treball és idoni per poder treballar amb el territori i amb els joves la recuperació de la memòria democràtica”, apunta la directora general de Joventut, Rut Ribas.

Per la seva banda, la directora del COMEBE, Cinta Farnós, assegura que “aquestes experiències no només enriqueixen el coneixement històric dels participants, sinó que també contribueixen a construir una societat conscient del passat, i compromesa amb els valors democràtics”.

Des de 2017, s’han realitzat diferents edicions de camps de treball a les estructures conservades de la Batalla de l’Ebre al Pinell de Brai. Enguany, els treballs s’enfocaran a la recuperació de trinxeres.

El nucli urbà del Pinell de Brai va esdevenir rereguarda immediata de la línia de front establerta als cims de la serra de Pàndols, amb la instal·lació de diversos serveis militars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona
Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Tortosa
política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

barcelona
Memòria democràtica

Consens per desencallar la reconstrucció de l’Escola del Mar a la Barceloneta

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là llança desenes de coets contra el nord d’Israel

Barcelona
Política

La cúpula d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

barcelona