Política

Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

L’eurodiputada popular supera la votació amb una còmoda majoria de 401 vots a favor enfront 284 en contra

L’alemanya promet lluitar contra els extremistes i “blindar” la UE amb un escut aeri, més policia i agents fronterers

L’eurodiputada alemanya Ursula von der Leyen ha estat reelegida aquest dijous per cinc anys més com a presidenta de la Comissió Europea (CE) amb el suport dels grans grups del Parament Europeu (populars, socialdemòcrates i liberals), als quals s’ha afegit part dels eurodiputats dels Verds/ALE. Von der Leyen, que necessitava el suport d’almenys 360 dels 720 eurodiputats de la cambra –361, si el català Toni Comín ja hagués pogut recollir l’acta. Dels 707 vots emesos, n’ha rebut un total de 401 a favor, 284 en contra i 15 abstencions. En el seu discurs d’investidura, la candidata ha promès lluitar contra els “extremistes” i “blindar” la seguretat de al Unió Europea (UE) amb un escut antiaeri, més policia i guàrdies fronterers.

Von der Leyen ha assegurat que no deixarà mai que s’accepti “la polarització extrema a les nostres societats” ni que “els demagogs i els extremistes destrueixin la nostra forma de vida europea”. “Avui estic aquí preparada per liderar aquesta lluita amb totes les forces democràtiques d’aquesta cambra”, ha dit.

La candidata popular ha reiterat el seu suport a Ucraïna en la seva lluita contra la invasió russa. L’alemanya ha criticat obertament la visita del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, a Moscou en una “missió de pau”. A parer seu, Rússia manté una guerra de desgast i confia que Europa i Occident “s’estovin”. “I alguns europeus li segueixen el joc”, ha etzibat. Segons ella, “ningú vol la pau tant com els ucraïnesos”. Unes paraules que li han valgut una gran ovació de la cambra.

En aquest context de guerra a l’est i de dubtes sobre el compromís dels EUA amb l’OTAN si Donald Trump torna a la presidència, la presidenta de la CE ha insistit que Europa ha d’augmentar la producció armamentista pròpia i la cooperació en defensa. “L’OTAN continuarà sent el pilar de la nostra defensa col·lectiva, però tots sabem molt bé que la nostra despesa en defensa és massa baixa i ineficaç”, ha avisat. Von der Leyen ha proposat nomenar un Comissari de Defensa que s’encarregarà de reforçar el programa industrial en aquest àmbit. Un dels seus objectius serà promoure un escut antiaeri europeu, “no només per protegir el nostre espai aeri, sinó també per enviar una clar i fort missatge d’unitat europea en l’àmbit de la defensa”.

En un gest per apuntalar el suport dels ecologistes, la candidata conservadora i situat entre les seves prioritats de mandat la reformulació del Pacte Verd Europeu amb un nou Pacte Industrial Net la reducció de la burocràcia. També ha promès promoure la inversió privada i pública per fer més accessible l’accés a l’habitage.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona