estat espanyol
El jutge cita Pedro Sánchez a declarar com a testimoni en la investigació sobre la seva esposa
El PP reclama la dimissió al president del govern espanyol i el PSOE critica la decisió del jutge
El president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, ha estat citat a declarar el 30 de juliol com a testimoni en una investigació judicial que afecta la seva esposa, Begoña Gómez, sobre un presumpte tràfic d’influències i una possible corrupció en els negocis.
L’interrogatori serà en el palau de la Moncloa, seu de la Presidència del Govern, on es traslladarà el jutge del cas, Juan Carlos Peinado, segons la provisió de citació, coneguda aquest dilluns.
El jutge accepta així la petició de les acusacions populars, dirigides pel partit d’extrema dreta Vox, que sol·licitaven la declaració del cap de l’Executiu com a testimoni.
El jutge argumenta que la jurisprudència contempla la modalitat del “delicte de tràfic d’influències en cadena” i veu “convenient, útil i pertinent” recaptar la versió del president del govern per a indagar en “la possible relació de la persona investigada amb una autoritat”.
Segons ha informat avui el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Peinado va decidir convocar a Sánchez en una provisió dictada el divendres passat, el mateix dia en què la seva dona va comparèixer davant el mateix jutge com a investigada, però es va negar a declarar.
Encara que Sánchez tingui obligació de comparèixer, la legislació espanyola eximeix a qualsevol d’atestar en contra del seu cònjuge i altres familiars pròxims en un procediment judicial.
El jutge podrà prendre-li declaració “sobre qüestions de les quals no hagi tingut coneixement per raó del seu càrrec” en el seu “domicili o despatx oficial”, conforme a la llei espanyola d’enjudiciament. I serà gravada, disposa Peinado en la resolució.
Crítiques del PSOE al jutge
Després de conèixer-se la citació, fonts del Partit Socialista, que dirigeix Sánchez, han opinat que les últimes decisions del jutge són “absolutament injustificades” i “revelen la naturalesa política d’aquest cas”, una “persecució política orquestrada per la dreta i la ultradreta” per a impedir que Sánchez segueixi en el govern.
La ministra de Defensa, Margarita Robles, va dir que espera que el jutge no estigui prenent decisions per “projecció pública”.
El PP demana la dimissió
Per contra, el cap de l’oposició, el conservador Alberto Núñez Feijóo, ha instat Sánchez a dimitir. “Una ciutadana o un ciutadà imputat té el dret a no donar explicacions, però un govern no; un govern ha de donar explicacions als ciutadans sempre”, ha adduït.
Divendres passat, Begoña Gómez es va acollir al dret de no declarar perquè no va veure prou garanties en el procediment judicial, com va explicar el seu advocat, Antonio Camacho.
Aquesta negativa a declarar va motivar que les acusacions populars sol·licitessin que es cridés al cap de l’Executiu com a testimoni per a conèixer què va ocórrer en reunions en la Moncloa entre Begoña Gómez i empresaris com Juan Carlos Barrabés, també investigat.
Barrabés, citat com a testimoni inicialment, havia dit al jutge que Sánchez va ser present en un parell d’aquestes reunions amb Gómez, segons van informar fonts de les acusacions.
El jutge investiga a Gómez des d’abril passat en una causa oberta arran d’una denúncia de l’autodenominat ‘sindicat’ Manos Limpias, que la Fiscalia sol·licitava arxivar, i que demanava aclarir si va utilitzar la seva condició d’esposa del president del govern per a afavorir la concessió de contractes a l’empresari Barrabés, professor del màster de la càtedra que ella dirigia en la UCM. Després de la denúncia de Manos Limpias, altres organitzacions vinculades amb la ultradreta van decidir unir-se al procediment.