Política

estats units

Dimiteix la directora del Servei Secret dels EUA després de les crítiques per l’atemptat a Trump

Les fortes crítiques per la gestió de l’intent de magnicidi de l’expresident acaben causant la seva renúncia

La fins ara directora del Servei Secret estatunidenc, Kimberly Cheatle, ha dimitit aquest dimarts després de les crítiques suscitades pels errors en la seguretat del míting en Butler (Pensilvània) en el qual l’expresident Donald Trump (2017-2021) va sofrir un intent d’assassinat.

La cadena NBC va avançar, citant a tres fonts familiaritzades amb el tema, que la renúncia s’havia produït després de diverses crides dels legisladors al fet que renunciï.

Precisament ahir, Cheatle va comparèixer en un comitè de la Cambra de Representants i va afirmar que l’intent d’assassinat a l’expresident Donald Trump va suposar la “major fallada operativa” de l’agència “en dècades”.

Cheatle va assumir “la responsabilitat completa” del lapse en “seguretat” de la seva agència i va assegurar que coopera amb les investigacions en curs sobre l’atemptat.

L’oposició republicana havia demanat la renúncia de Cheatle, al capdavant de l’agència encarregada de la seguretat de Trump.

Trump va ser ferit de bala en una orella mentre participava en un míting en Butler (Pensilvània). El tirador havia grimpat a una teulada a uns 140 metres de l’expresident, encara que fora del perímetre de seguretat.

Alguns testimonis havien alertat des de dos minuts abans dels trets de la sospitosa presència de l’agressor, un jove de 20 anys els motius dels quals encara es desconeixen i que va ser abatut per agents del Servei Secret.

Durant l’audiència, els republicans van protestar per la negativa de Cheatle de respondre a la majoria de les seves preguntes al·legant que hi ha diverses investigacions en curs amb les quals el Servei Secret està col·laborant per a esclarir què va fallar en l’operatiu.

El Departament de Seguretat Nacional (DHS), del qual depèn el Servei Secret, va anunciar aquest diumenge l’inici per ordre del president, Joe Biden, d’una investigació independent a l’ocorregut amb membres dels dos partits que ha de concloure en un termini de 45 dies.

La investigació la formaran, entre altres, Janet Napolitano, exsecretària de Seguretat Nacional amb Barack Obama (2009-2017); o Frances Townsend, exassessora de Seguretat Nacional de George W. Bush (2001-2009).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.