Política

política

Sánchez visita Aragonès en plena negociació PSC-ERC per a l’eventual investidura d’Illa

En plena negociació entre el PSC i ERC per a l’eventual investidura de Salvador Illa, el president espanyol, Pedro Sánchez, s’entrevistarà aquest migdia al Palau de la Generalitat amb el president en funcions, Pere Aragonès. Tot i que la portaveu, Patrícia Plaja, va voler ahir desvincular-ho –“aquesta no és una trobada per negociar la investidura de ningú”, va subratllar–, també va reconèixer que Aragonès no perdrà l’oportunitat de plantejar de nou la principal reivindicació republicana, que no és altra que la sobirania fiscal, qüestió clau en què els negociadors d’ERC ja han advertit que no acceptaran el consorci tributari que ofereix el PSC. Plaja de fet va admetre que avui es tractaran més temes que hi ha sobre la mateixa taula, com la resolució del conflicte polític o l’aplicació de la llei d’amnistia, però no perquè Aragonès, insistia, estigui negociant cap investidura, sinó perquè “com a president en funcions, continuarà fent de president i defensant els interessos del conjunt dels ciutadans”.

En tot cas, no és casual que la cita arribi en una setmana clau per a un possible preacord, que passa primer per tancar la “carpeta zero” de temes pendents de materialitzar des de la investidura de Sánchez al novembre. Dilluns, en aquest sentit, ja se’n va tancar a la comissió mixta d’afers econòmics un primer paquet per avançar en el traspàs de Rodalies, les beques i fons per a la investigació. I avui, després de la reunió, tots dos presidents assistiran a la materialització d’un altre, la firma del conveni de traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital entre la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Amb això, faltarà situar al calendari per als propers mesos la condonació de 15.000 milions del FLA, fet en què la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va dir dilluns que s’està treballant, i que Plaja va confirmar ahir que ha de ser una realitat independentment del govern que hi hagi a Palau. “Ara s’estan cobrant coses que abans no es cobraven”, definia la portaveu, que advertia que avui “no esperin cap anunci de res”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va demanar fa un parell de setmanes trobar-se amb Sánchez per fer-lo “moure més” en les negociacions, però fonts republicanes han confirmat que ni han rebut resposta, ni tenen previst reunir-se avui. També la ministra portaveu espanyola, Pilar Alegría, va descartar ahir que el líder del PSOE aprofiti la visita per reunir-se amb Rovira i va insistir en el seu caràcter “institucional”. La darrera entrevista entre Sánchez i Aragonès va ser el 21 de desembre també a Palau, amb temes similars sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia