Política

estats units

Biden “passa el relleu” a Harris per “unir el país” i “salvar la democràcia”

El president s’adreça als nord-americans des del Despatx Oval de la Casa Blanca amb avisos velats sobre l’amenaça que suposa Trump per al país

El president dels Estats Units, Joe Biden, es va adreçar dimecres als nord-americans de forma solemne, des del Despatx Oval de la Casa Blanca, per explicar-los la seva decisió de “passar el relleu” a una nova generació, encarnada per la vicepresidenta, Kamala Harris, amb el propòsit d’unir el país i “salvar” la democràcia.

“He decidit que la millor manera d’avançar és passar el relleu a una nova generació. Aquesta és la millor manera d’unir a la nostra nació”, va manifestar Biden, en el quart discursos al país del seu mandat, els dos últims fets els darrers dies. Biden va justificar la decisió de no optar a la reelecció per la necessitat de “defensar la democràcia” davant de l’auge de l’autoritarisme en una referència velada al candidat republicà i expresident Donald Trump.

Biden no va citar directament Trump, però l’amenaça que, segons el seu parer, el magnat torni al poder, va sobrevolar l’al·locució en tot moment. “Respecto profundament aquest càrrec, però estimo més el meu país. Ha estat l’honor de la meva vida ser el vostre president, però, crec que defensar la democràcia és més important que qualsevol títol”, va remarcar el president, que no va fer cap referència a les pressions que va rebre perquè renunciés a la cursa electoral.

El president també va treure pit dels seus assoliments en els quatre anys de mandat. “Crec que el meu historial com a president, el meu lideratge al món i la meva visió per al futur dels Estats Units justificarien un segon mandat, però res pot interposar-se en el camí de salvar la nostra democràcia. Això inclou l’ambició personal”, va manifestar.

També va tenir paraules per a la seva virtual successora com a candidata demòcrata a la Casa Blanca, Kamala Harris. Biden va descriure Harris com una política “experimentada”, “dura” i “capaç”. Harris assumirà el repte de mirar de mantenir la Casa Blanca per als demòcrates amb les primàries del partit ja fetes i a tres mesos de les eleccions. Mai abans un aspirant presidencial s’havia retirat de la cursa tan a prop dels comicis. El precedent més pròxim es remunta a març de 1968, quan el president Lyndon Johnson (1963-1969) va anunciar que no optaria a la reelecció, però ho va fer a l’inici de les primàries del partit.

Trump, per la seva part, va replicar minuts després que acabés el discurs. En un missatge en la seva xarxa social Truth Social, va qualificar de “molt dolent“ “el discurs del corrupte Joe Biden”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP encara no tenen plaça

barcelona
política

Els renovadors presenten una proposta plural a ERC per a un “nou cicle polític”

barcelona
política

Castella i Lleó porta l’amnistia al Tribunal Constitucional

barcelona
política

Montero és forçada pel PP a explicar al Senat el finançament català

madrid
àsia

Un tribunal d’Hong Kong condemna per sedició dos periodistes

barcelona

Juli Fernández i el PSC proposaran Laura Millán com a nova alcaldessa de Palafrugell

PALAFRUGELL
guerra a gaza

L’exèrcit israelià mata cinc palestins en una mesquita a Cisjordània

Barcelona
Política

Raquel Sans plega de portaveu d’ERC per centrar-se en la candidatura alternativa a Junqueras

BARCELONA
Europa

Cita enverinada a l’est d’Alemanya

Berlín