Política

estat espanyol

Els nous vocals del CGPJ juren el càrrec i dimarts n’elegiran el president

L’òrgan de govern dels jutges comença a caminar amb més de cinc anys i mig de retard

El nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ) comença a caminar aquest dijous amb més de cinc anys i mig de retard pel bloqueig polític en la seva renovació i amb la incògnita de qui se situarà al capdavant de la seva presidència i la del Tribunal Suprem (TS), segons informa Efe.

Els vint vocals del nou òrgan de govern dels jutges pactats pel PSOE i el PP, que aquesta setmana han rebut el suport del Congrés i del Senat, han jurat o promès el seu càrrec davant el rei Felip VI i en presència del president del govern, Pedro Sánchez en un acte en el Palau de la Zarzuela al qual també ha acudit el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños.

En la sessió constitutiva del seu vuitè mandat, els vint vocals han proposat per presidir el CGPJ i el Suprem els magistrats del Tribunal Suprem Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo Lucas i Pilar Teso. Els vocals elegiran dimarts que ve el seu president entre els set candidats: tres aspirants considerats de l’ala progressista i quatre de tendència més conservadora. Entre els set magistrats proposats hi ha cinc dones i dos homes de diferents tendències: Lucas, Ferrer i Teso considerats progressistes i del Moral, Huet, Lamela i Córdoba de tall més conservador.

Fa cinc anys i mig, el candidat pactat va ser el magistrat del Suprem Manuel Marchena, però la renovació va fracassar quan aquest va rebutjar públicament la proposta després que es filtrés un missatge de Whatsapp del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual defensava que amb la seva elecció es podria controlar “per darrere” la sala segona d’alt tribunal.

El president del CGPJ i del Suprem ha de ser o bé magistrat de l’alt tribunal o jurista de reconeguda competència amb més de 25 anys d’antiguitat en l’exercici de la professió. Per ser elegit necessita el suport d’almenys tres cinquenes parts dels vocals.

Després d’elegir el seu president, el nou CGPJ haurà d’afrontar el centenar de nomenaments pendents a la cúpula judicial i tindrà sis mesos per plantejar una proposta de reforma del sistema d’elecció del Consell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

La UE acorda no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Maduro

Barcelona
Guerra a Europa

Un avió de combat F-16 enviat pels Estats Units s’estavella a Ucraïna

Barcelona
Iran

L’ONU alerta que Teheran acumula cada vegada més urani enriquit

Barcelona
Guerra a Gaza

L’OMS anuncia un pacte amb Israel per vacunar contra la pòlio a la Franja

Barcelona
Europa

París i Londres acorden reforçar la cooperació sobre immigració irregular

Barcelona
Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

Barcelona
política

Rull visita Puigdemont i acusa el Suprem de posar traves a l’amnistia

barcelona
política

L’alcalde de Mataró es postula per presidir la FCM

mataró
societat

Eduard Sallent tornarà a la Regió Metropolitana Sud dels Mossos

barcelona