Política

tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

L’Audiència Nacional (AN) ha retirat les mesures cautelars als 12 membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) encausats en l’anomenada Operació Judes, segons ha avança el col·lectiu d’advocats Alerta Solidària, encarregat de la defensa dels investigats. El tribunal ha atès les peticions de les defenses, expressades tant amb caràcter previ, com en la mateixa vista de qüestions prèvies que es va realitzar fa uns dies.

L’aixecament de les mesures cautelars acaba amb la prohibició de sortir de l’Estat espanyol i l’obligació d’anar a signar als jutjats cada setmana, mesures imposades des de l’inici de l’operació, el 23 de setembre del 2019, o des que van sortir de la presó provisional, tres mesos més tard.

Des d’Alerta Solidària també indiquen que la resolució sobre si es planteja finalment una qüestió de prejudicialitat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea -a qui es preguntaria sobre si la llei d’amnistia és aplicable en el cas de la dotzena d’investigats per terrorisme- podria arribar els propers dies. Aquesta possibilitat fixada pel propi tribunal, assegura el col·lectiu de lletrats, és el que ha obert la porta a haver de retirar ara les mesures cautelars, perquè la mateixa AN es planteja preguntar al TJUE si proposar actes de protesta esdevé terrorisme. L’AN evitaria la seva pròpia contradicció en que cauria mantenint-los unes mesures cautelars.

Els advocats dels investigats van reclamar fa dies l’amnistia per als acusats, que estaven a les portes del judici. En compte d’amnistiar-los, el tribunal va proposar la possibilitat de demanar al TJUE si, en aquest cas, podien ser amnistiats. Tanmateix, la llei estableix que encara que es presenti una pre-judicial al TJUE s’han d’aixecar les mesures cautelars. En origen, l’Audiència espanyola no ho va fer, però les defenses d’Alerta Solidària dels encausats ho van tornar a demanar formalment.

Els dotze investigats en l’operació Judes són encausats pel delicte de terrorisme, i n’hi ha vuit a qui també atribueixen els delictes de tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius de caràcter terrorista, i també el delicte d’estralls terroristes, en grau de temptativa. La llei d’amnistia exclou els fets que puguin ser qualificats de terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.