Política

POLÍTICA

El vot de l’alcalde salva la moció d’homenatge a Montserrat Candini

Les formacions retreuen a Estimem Calella la precipitació i intencionalitat de la proposta i la falta de consens

La proposta va generar un debat agre i incòmode en el ple d’ahir

“Mentre jo sigui alcalde no permetré un titular que digui que el ple ha rebutjat una moció per homenatjar la Montserrat Candini. Sento vergonya i pena. Vaig conèixer molt bé la Candini i vam tenir discrepàncies molt profundes, però li asseguro que ella mai no hagués permès ser el motiu de tanta divisió. Així ha empetitit la seva figura”. L’alcalde de Calella, Marc Buch, va salvar ahir amb el seu vot l’aprovació de la moció d’urgència presentada pel grup Estimem Calella per posar el nom de l’exalcaldessa Montserrat Candini a un espai públic i declarar-la Filla Adoptiva de la ciutat. El resultat de la votació va ser de tres vots a favor, els dels dos regidors d’Estimem i l’alcalde, dos en contra, de la CUP i Calella en Comú i onze abstencions, d’ERC, Junts i PSC.

La proposta va generar des del primer moment molta incomoditat entre els membres del ple, perquè la van considerar precipitada amb l’argument que l’exalcaldessa feia pocs dies que havia mort i que calia certa distància per fer una valoració acurada d’una figura controvertida. L es formacions van retreure al portaveu d’Estimem, Enric Gómez, que no hagués buscat el consens i que presentés una urgència per aprovar-la que no era tal. De fet, tal i com es va comentar durant la sessió, els partits li havien traslladat durant la junta de portaveus que retirés la moció amb l’objectiu de treballar-la i buscar el màxim consens. La socialista Cindy Rando va destacar que “les presses no son bones” tot i defensar que Montserrat Candini “es mereix un homenatge”. Per Albert Comas de la CUP “estem en ple procés de dol i no és un bon moment per tractar el tema”. En el cas de Sebastià Tejada, de Calella en Comu, “la proposta genera una certa indefensió en els grups que no tenim la mateixa visió sobre el personatge i que per educació, cortesia i respecte necessitem certa distància per prendre una decisió”.

Xavier Ponsdomèneh, d’ERC, va argumentar que el seu vot contrari a la urgència de la moció venia donat perquè l’escrit no complia els criteris i es podia haver presentat dins un procediment ordinari . “Per fer una avaluació acurada cal un temps de reflexió i els reglaments que hem consultat demanen, com a mínim, esperar cinc anys després del recés per fer la proposta”. Finalment, des de les files de Junts, el regidor Josep Grima va lamentar que des d’Estimem no haguessin retirat la moció “tal i com els ha demanat tothom”. “És molt injust que la votació serveixi per assenyalar què vota cada partit. Son temes extremadament sensibles que mereixen consens. Polítiques així no ens agraden i la Montserrat Candini es mereix ser recordada de manera digne”, va etzibar. Per la seva banda, Enric Gómez va criticar que s’hagués intentat tergiversar l’objectiu de la moció. “És una petició molt senzilla que no volia generar aquest debat i no tria cap espai sinó que obre un procés participatiu per debatre el millor lloc i consensuar-lo”, va afirmar.

“Per a mi la institució està per sobre de tot i per això decideixo jo que la moció s’aprovi. Portaré personalment el tema i buscarem el màxim consens. Però li demano que una cosa així no la torni a fer mai més”, va tancar l’alcalde el torn de paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.