Política

política

Entre la presó provisional del Suprem i l’acceleració al TC

Puigdemont afronta una detenció imminent per ser posat a disposició de Llarena a Madrid tan aviat com creuï la frontera

El seu equip està preparat per a una batalla de recursos al Constitucional que podrien accelerar una sentència sobre la llei

“President Puigdemont, que t’acaronin els estels per a la teva tornada al país”, li ha desitjat avui Maria Costa, alcaldessa d’Els Banys d’Arles i Palaldà, exercint com a telonera en l’acte del quart aniversari de Junts inaugurat al ritme musical del No surrender . El que Carles Puigdemont i la seva defensa esperen quan arribi el moment de creuar la frontera i posar fi a set anys d’exili, però, no és precisament la carícia d’un estel fugisser, sinó una constel·lació judicial perfectament arrenglerada des de la madrilenya Plaça de les Salesas perquè el seu destí immediat sigui la presó provisional. Si el jutge instructor Pablo Llarena hagués aplicat la llei d’amnistia d’acord amb la voluntat del legislador sobre la malversació res d’això passaria, però el magistrat s’adhereix a la tesi creativa del Tribunal Suprem –només desafiada per la magistrada Ana Ferrer amb un demolidor vot particular discrepant– segons la qual hi pot haver un enriquiment personal sense que hi hagi un enriquiment personal per tal de no aixecar les mesures cautelars a les quals hi està obligat per la llei que va firmar Felip VI, i això inclou mantenir viva l’ordre de detenció estatal per la presumpta malversació de diners públics en els actes d’organització del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

“Ara, no: Quan ho digui”

La resolució de Llarena encara no és ferma perquè ha estat recorreguda per la defensa representada per Gonzalo Boye i també per la fiscalia, però el fet que depengui primer de ser ratificada pel mateix instructor i després per part de la sala segona del Suprem –presidida per Manuel Marchena– ja és tot un spoiler sobre quina serà la seva vigència i quin vigor té l’ordre de detenció estatal sobre Puigdemont. El jutge Llarena es podria plantejar fins i tot reactivar l’ordre de detenció europea. “President: passi el que passi seguirem al teu costat en qualsevol circumstància. Jo no sé quina en deu portar de cap en Llarena i la seva banda. Però deixeu-me dir-li que serem amb el president Puigdemont en totes les circumstàncies i que sabem el que farem quan el president Puigdemont torni ara a Catalunya”, ha etzibat el secretari general de Junts, Jordi Turull, en l’acte d’Els Banys d’Arles i Palaldà abans de cedir la paraula a Puigdemont. “Bé, ara, ara... Ara, no... Que s’ha aixecat una expectació que sembla que avui... Serà quan ell digui”, ha reblat Turull en to irònic.

Ingrés a la presó

El que la defensa de Puigdemont dona per fet és que Llarena dictarà el seu ingrés en presó provisional amb l’argument del risc de fuga tot i que, paradoxalment, si el deté serà precisament perquè el 130è president i líder de Junts s’ha entestat ara a tornar quan hauria pogut no fer-ho.

Guerra al Constitucional

En el marc preventiu de defensa en què l’única certesa és el lema segons el qual “tots els escenaris són possibles”, una opció és aprofitar l’eventual detenció per posar pressa al Tribunal Constitucional perquè entri en el fons de la llei d’amnistia. Es dona la circumstància que el PP es va vantar de combatre l’amnistia en tots els fronts, però han passat ja cinquanta dies des de l’entrada en vigor de la llei –publicada al BOE l’11 de juny amb la rúbrica del rei Felip VI– i Alberto Núñez Feijóo encara no ha presentat l’anunciat recurs d’inconstitucionalitat, un tràmit per al qual el PP té tres mesos de termini. Abans que el PP hagi gosat presentar el seu recurs al TC, doncs, el TC es podria veure obligat a dirimir si s’ha de mantenir a la presó una persona a la qual se li ha d’aplicar la literalitat de la llei d’amnistia. I, a l’hora de resoldre, el TC es pot veure empès a fer un primer pronunciament sobre l’encaix de la llei encara que sigui de passada i superficialment. Una sentència sobre el fons de la constitucionalitat de la llei d’amnistia, això sí, només arribaria com a resposta al recurs d’inconstitucionalitat després d’una deliberació que pot trigar mesos. El ple del TC, al mateix temps, ja sap que s’haurà de pronunciar sobre la qüestió d’inconstitucionalitat que li ha plantejat el Tribunal Suprem.

Rumb al TC i girs de guió

El Constitucional viurà l’agost amb la sala de vacances com a sanedrí de guàrdia, però el fet que el president del TC, el progressista Cándido Conde-Pumpido, hagi imposat que qualsevol debat sobre l’amnistia haurà de ser resolta pel ple del TC comporta que la previsió de l’alt tribunal sigui no abordar fins al setembre la carpeta dels recursos. El desenllaç del llarg retorn de l’exili del procés, però, no esperarà al setembre per desencadenar el final d’una trama oberta a girs de guió. “Jo seré al Parlament i només un cop d’estat em podrà impedir de ser-hi”, ha promès avui Puigdemont abans de creuar la frontera de la dimensió desconeguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ALEMANYA

Arrenca la votació a dos lands de l’est on l’extrema dreta surt favorita

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Creix la pressió a Netanyahu després de la recuperació de sis cadàvers més d'ostatges

BARCELONA
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona