Política

laos

Reunió “productiva” entre els EUA i la Xina tot i els retrets sobre Taiwan

Els caps de la diplomàcia dels dos països es tornen a trobar per mantenir el diàleg entre les dues potències tot i les nombroses discrepàncies

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, han mantingut aquest dissabte una trobada “productiva”, tot i els retrets mutus sobre la situació de l’illa de Taiwan i la guerra a Ucraïna, segons ha informat Efe. Els representants de les principals potències mundials han conversat durant una hora i 20 minuts de manera “oberta i productiva sobre qüestions clau a nivell bilateral, regional i mundial”, assenyala un comunicat de la Secretaria d’Estat dels EUA.

La trobada a la capital de Laos és la sisena ocasió en la qual es troben tots dos diplomàtics des que al juny que 2023 Blinken va visitar Pequín en un important senyal de millora en les tibants relacions entre les dues principals economies del món.

Entre els principals punts de fricció destaca l’illa d’autogovernada de Taiwan, que la Xina qualifica de província rebel i no descarta envair, malgrat les relacions estretes però informals que l’illa manté amb els EUA, compromès al seu torn amb la defensa de Taipei. “Taiwan és part de la Xina. Mai ha estat ni serà un país”, ha manifestat Wang al seu homòleg nord-americà, a qui ha avisat que la “independència de Taiwan i la pau en l’estret de Taiwan són incompatibles”, segons el comunicat publicat pel Ministeri d’Exteriors de la Xina després de la reunió. Els últims mesos, l’exèrcit xinès ha fet grans maniobres militars al voltant de l’illa de Taiwan.

Per part seva, Blinken ha remarcat la importància de “mantenir la pau i l’estabilitat a l’estret de Taiwan” i el seu compromís de defensar els seus aliats. “Els Estats Units continuaran prenent les mesures necessàries per salvaguardar els nostres interessos i valors, i els dels nostres aliats i socis, fins i tot en matèria de drets humans”, ha remarcat el cap de la diplomàcia nord--americana, que també ha expressat la seva “profunda preocupació” pel suport de la Xina a la base industrial de defensa de Rússia.

Des de la invasió russa a Ucraïna al febrer de 2022, Washington ha imposat sancions selectives que inclouen empreses amb seu a la Xina que venen semiconductors a Moscou, com a part d’un esforç per afeblir la maquinària militar russa. El ministre xinès d’Exteriors ha retret als EUA l’ús abusiu de les sancions unilaterals per la guerra d’Ucraïna i ha assegurat que la Xina no accepta “pressions ni xantatges”.

Els dos caps de la diplomàcia també han tractat altres aspectes com la guerra a Gaza, la situació a la península de Corea, les tensions sobiranistes entre la Xina i Filipines a la mar de la Xina Meridional, i el conflicte de Myanmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Ucraïna colpeja amb drons quinze regions russes, inclosa Moscou

BARCELONA
ALEMANYA

Arrenca la votació a dos lands de l’est on l’extrema dreta surt favorita

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Creix la pressió a Netanyahu després de la recuperació de sis cadàvers més d'ostatges

BARCELONA
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA