Política

iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

El líder reformista prendrà possessió del càrrec dimarts al Parlament

El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, ha ratificat aquest diumenge el reformista Masoud Pezeshkian com a nou president del país, qui prendrà possessió del càrrec dimarts que ve al Parlament. “Ara, seguint la gran nació, ratifico la seva elecció per la personalitat sàvia, honesta, popular i erudita del doctor Masoud Pezeshkian i el nomeno president de la República Islàmica de l’Iran”, diu el decret de Khamenei, que ha llegit el seu cap de Gabinet, Mohammad Golpaygani.

La màxima autoritat política i religiosa de l’Iran ha desitjat “èxit” al nou president del país i ha assegurat que li continuarà donant suport “mentre mantingui la política de seguir el camí recte de l’islam i la revolució”.

La cerimònia de ratificació s’ha fet a la mesquita Hoseiniye Imam Khomeini de Teheran. En una de les cadires s’hi ha col·locat una foto de l’anterior mandatari, Ebrahim Raisi, la mort del qual en un accident d’helicòpter al maig va provocar la celebració d’eleccions anticipades.

Després de la lectura del decret presidencial, Pezeshkian ha agraït a Khamenei el seu suport i ha fet una crida a la unitat nacional i a “deixar les diferències de banda” per “arribar on ens mereixem”, en una aparent al·lusió als sectors conservadors del país.

El cirurgià cardíac de 69 anys es converteix així en el novè president de la República Islàmica, si bé encara ha de ser investit al Parlament, cosa que passarà dimarts en un acte en el qual participaran unes setanta figures polítiques internacionals, segons els mitjans iranians.

Pezeshkian es va imposar en la segona volta de les eleccions presidencials amb un 53,6% dels vots davant l’ultraconservador Saeed Khalili amb un 44,3%. Durant la campanya electoral va prometre un acostament a Occident i la relaxació de l’obligatorietat del vel islàmic. El president iranià, però, té una capacitat de decisió limitada, especialment en política exterior i de seguretat a l’Iran, on Khamenei té amplis poders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.