Política

ÀSIA

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

La policia assegura que els agents van actuar amb “paciència” contra els manifestants

El govern de Bangladesh ha xifrat aquest diumenge en 147 el nombre de morts durant els enfrontaments que es van produir la setmana passada en el marc d’unes mobilitzacions estudiantils, en el primer balanç oficial de víctimes des de l’inici dels aldarulls, segons ha informat Efe.

“La nostra policia va mostrar paciència malgrat que els seus membres van ser assassinats”, ha manifestat el ministre de l’Interior, Asaduzzaman Khan, que ha assegurat que la policia es va veure “obligada a obrir foc” per salvar diverses propietats estatals.

Es tracta del primer balanç oficial de morts que ofereix el govern des que les protestes estudiantils es van tornar violentes el 15 de juliol, i la policia va començar a reprimir amb violència els manifestants, entre acusacions per l’ús de força desmesurada per part de les forces de seguretat. No obstant això, fonts hospitalàries, policials, de bombers i familiars han confirmat a Efe la mort d’almenys 194 persones durant els enfrontaments, mentre que alguns mitjans locals situen el nombre de morts per sobre dels 200. El Moviment Estudiantil Contra la Discriminació, una plataforma de les protestes estudiantils, va compartir una llista de 266 morts durant els enfrontaments.

A això s’hi sumen centenars de ferits, sobre els quals el govern no ha ofert cap xifra, i la detenció nde més de 3.000 persones, segons va informar la policia de Bangladesh divendres.

Les protestes van començar a principis de juliol després que el Tribunal Suprem ordenés al govern restablir la quota d’ús del 30% reservada als descendents dels combatents de la Guerra d’Alliberament de Bangladesh de 1971. Els manifestants argumentaven que el sistema de quotes era discriminatori i beneficiava els partidaris de la governant Lliga Awami, mentre que el govern ho veia com una manera d’honrar els veterans de guerra.

Les protestes es van intensificar el 15 de juliol i les primeres morts es van registrar l’endemà, després del que el govern va tallar els serveis de comunicació i internet a tot el país i va imposar un toc de queda.

El diumenge de la setmana passada, el Suprem va donar suport als estudiants en anul·lar la reforma del sistema de quotes, cosa que va calmar les protestes. Els estudiants exigeixen, però, una investigació sobre la mort dels manifestants.

El govern va restablir els serveis d’internet de banda ampla dimarts passat i els d’internet mòbil aquest diumenge, en una progressiva tornada a la normalitat. A més, aquesta setmana ha decretat la reobertura de les oficines, bancs i fàbriques malgrat que el toc de queda continua en vigor, encara que amb llibertat de moviment durant la major part del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.