Política

VENEÇUELA

Maduro canta victòria enmig de fortes pressions perquè publiqui les actes electorals

Els resultats oficials li atorguen el 51,2% dels vots, contra el 44,2% al seu principal rival, González Urrutia, que no reconeix el resultat

Els EUA posen en dubte la victòria del líder chavista i Rússia, la Xina i l’Iran el feliciten

Els militars llancen gasos lacrimògens contra manifestants que denunciaven frau

Veneçuela ha viscut aquest dilluns una altra escalada de la tensió política després que Nicolás Maduro i l’oposició reivindiquessin la victòria en les eleccions presidencials de diumenge. Amb el 80% escrutat, el Consell Nacional Electoral (CNE) ha proclamat la reelecció de Maduro –la segona– pel 51,2% dels vots, contra el 44,2% del seu principal rival i candidat de l’oposició majoritària, Edmundo González Urrutia. “Demano respecte a la Constitució [...] i a la voluntat popular”, exigia el líder chavista davant de desenes de simpatitzants congregats prop del palau presidencial per escoltar el seu discurs de la victòria. L’oposició ha rebutjat el resultat i ha acusat el govern de frau i d’haver “violat totes les normes”.

Diversos països llatinoamericans com ara Xile, Colòmbia i el Brasil han mostrat el seu escepticisme sobre la victòria de Maduro i han exigit al govern veneçolà que publiqui les actes de tots els col·legis electorals. “No reconeixerem cap resultat que no sigui verificable”, ha advertit el president xilè, Gabriel Boric, mentre el secretari general de l’ONU, António Guterres, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, s’afegien a la reclamació de “transparència total”. Per la seva banda, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, s’ha mostrat “seriosament preocupat” per la validesa dels resultats anunciats per la CNE i ha qüestionat que reflecteixin la “voluntat” dels votants. També órganitzacions com Human Rights Watch o el Centre Carter, convidat a Veneçuela com a observador internacional dels comicis, ha demanat al govern de Caracas la publicació “immediata” de les actes de votació.

Per contra, Maduro ha rebut el suport, entre altres dirigents de la regió, de la presidenta d’Hondures, Xiomara Castro, i dels seus homòlegs bolivià, Luis Arce, i nicaragüenc, Daniel Ortega, i del cubà Miguel Díaz-Canel, que ha destacat el “triomf de la dignitat” a Veneçuela.

Fora de la regió, la victòria de Maduro ha estat reconeguda per la Xina, l’Iran i Rússia. El líder rus, Vladímir Putin,ha reiterat “la voluntat de continuar la relació constructiva” amb Caracas en el pla bilateral i internacional. Després que diversos països demanessin una reunió urgent de l’Organització d’Estats Americans (OEA) per revisar els resultats de Veneçuela, Maduro ha denunciat un intent de cop d’estat “feixista” per revertir el seu triomf. La fiscalia ha anunciat dilluns al vespre (hora catalana) l’obertura d’una investigació sobre un suposat pla opositor per adulterar els resultats de les presidencials.

Dilluns al vespre (hora catalana), desenes de militars han llançat gasos lacrimògens contra ciutadans que van sortir a protestar pels carrers de Caracas pels resultats oficials de les presidencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia