Política

política

ERC tanca “serrells” i convoca la militància ara a una reunió telemàtica

L’executiva dels republicans encara es troba reunida mentre admeten que han avançat les converses al llarg del dia per a un preacord que hauran de validar les bases

La diputada al Congrés Pilar Vallugera i l’exdiputat Jordi Orobitg, en contra d’investir Salvador Illa

Hores decisives perquè es tanqui un preacord entre ERC i el PSC per a la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat. Tot i que la reunió de l’executiva encara continua al carrer Calàbria després de més de nou hores, si bé alguns membres ja l’han començat a abandonar, fonts del partit han informat que al llarg del dia s’han pogut “tancar serrells” i han convocat una roda de premsa a les vuit del vespre per donar detalls de la decisió presa als nombrosos periodistes congregats a fora des del matí. Abans, a dos quarts de vuit del vespre, els republicans han convocat la militància a una “sessió informativa telemàtica urgent” per “informar sobre l’estat de les negociacions”, fet que podria indicar que l’anunci d’un preacord és imminent. Les fonts republicanes han explicat que la reunió s’ha allargat tant perquè s’ha explicat l’actual estat de la negociació a l’executiva i hi han intervingut tots els membres, una seixantena, entre els quals no hi ha hagut una posició unànime.

Segons recollia al matí l’ACN, les dues formacions han intercanviat aquest mateix dilluns al matí els que podrien ser els darrers documents per superar els últims serrells del pacte que s’haurien anat tancant al llarg de la jornada, en paral·lel a la reunió de l’executiva, que ha tingut tot just un parell de recessos curts.

Al carrer Calàbria de Barcelona, l’executiva d’ERC està reunida des de dos quarts de deu del matí, a l’espera, asseguren fonts republicanes, que els socialistes acceptin les “garanties de compliment” d’algun dels punts acordats, que tindrien a veure amb els compromisos que pugui assolir el Ministeri d’Hisenda sobre el sistema de finançament. En una primera pausa de la reunió, fonts del partit han explicat que el que s’hi havia abordat era el contingut de les negociacions amb els d’Illa fins al moment.

Des de l’entorn socialista sostenen que tant el PSC com la Moncloa ja han enviat aquest dilluns un nou redactat que donaria resposta a les exigències dels republicans. En canvi, des d’Esquerra no havien confirmat al matí la recepció d’aquest document i es limitaven a assegurar que estaven encara a l’espera que Moncloa i el PSC posessin per escrit les garanties que ajudarien a esvair els dubtes que tenen fins ara al partit de Marta Rovira i Oriol Junqueras.

Si finalment entre aquest dilluns i aquest dimarts el preacord es tanca entre socialistes i republicans, ERC podria engegar la maquinària interna per explicar el pacte entre els seus durant uns dies per a acabar convocant la consulta a la militància la segona meitat de la setmana, en principi dijous.

La validació dels afiliats serà la prova de foc per al preacord. I és que dins d’Esquerra ja hi ha moviment intern en contra de fer Illa president de la Generalitat. Prova d’això és la piulada de la diputada republicana al Congrés, Pilar Vallugera , a X amb un descriptiu “No”, que, posteriorment ha aclarit que feia referència al suport dels republicans al candidat socialista.

En la mateixa línia, l’exdiputat al Parlament Jordi Orobitg, també a X , apunta que serà la militància qui tindrà la darrera paraula però deixa clar: “Jo, a priori, sense saber més, estic pel no”. Orobitg també carrega contra els qui des de l’independentisme “amb l’insult i la desqualificació” perquè “no miren ni per ERC ni pel país”.

Internament, però, també hi ha partidaris de l’entesa. És el cas de l’exportaveu d’ERC al Congrés i actual conseller nacional, Joan Tardà, que, des del primer moment, s’ha mostrat partidari de facilitar la investidura d’Illa a canvi d’un bon acord per als republicans. Ahir en una piulada , Tardà es mostrava convençut que, si l’entesa amb el PSC és satisfactòria, la militància d’ERC hi donarà suport.

L’executiva no només decideix avui si avala un preacord per investir Illa, sinó si s’arrisca a posar-lo a votació d’unes bases que no controla ara mateix, i defensar-lo davant seu i en públic en els propers dies abans de la consulta. Per tant, l’executiva, amb junqueristes i roviristes, decideix també si s’arrisca a quedar desautoritzada, fet que afegiria més llenya al foc de la crisi que viu el partit. També serà clau, en cas que es confirmi l’aval al preacord, quina pregunta es decideix fer a la militància, és a dir, si la formulació es tancada o bé hi ha algun tipus de marge per al cas que sortís que no. La direcció va advertir divendres que si el no guanya una consulta a priori la porta d’un pacte amb el PSC restaria tancada, i no es preveuria cap altra votació, tot i que fonts socialistes insisteixen que tenen marge fins al 26 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia