Política

política

ERC avala el preacord per investir Illa que inclou recaptar tots els impostos

L’executiva d’ERC ha avalat un preacord amb els socialistes per investir president Salvador Illa que inclou una Agència Tributària de Catalunya que recaptarà i gestionarà tots els impostos. De fet, caldran modificacions de la legislació espanyola perquè ERC assegura que Catalunya “sortirà del règim comú” i que el 2026 ja recaptarà l’IRPF del 2025. “És un pas de gegant en sobirania fiscal” ha defensat la portaveu d’ERC, Raquel Sans.

Després de nou hores de reunió i alguns recessos, ERC ha convocat telemàticament la militància a una reunió perquè la secretària general, Marta Rovira, els expliqués el contingut del document, mitja hora abans de comparèixer en una roda de premsa. El preacord també contempla “l’aposta per la llengua catalana” i ha estat “validat pràcticament per unanimitat”, en paraules de Sans, que ha esbossat a partir de quarts de nou del vespre les línies mestres del document acompanyada de bona part de l’executiva, la secretària general Marta Rovira, el president Pere Aragonès i diversos consellers i conselleres.

“Recaptar el cent per cent dels impostos era un element fonamental i ho havíem de garantir de manera estructural”, ha defensat Sans per justificar un pacte que ERC qualifica de “molt positiu”. Pels republicans, el país s’ha de preparar millor del que ho va fer el 2017 per assolir la independència i, el preacord fiscal amb el PSC, reforçaria el poder econòmic i fiscal de Catalunya per afrontar en el futur el repte de la sobirania. Catalunya surt del règim comú però mantindrà una quota de solidaritat amb la resta de territoris de l’Estat. “L’acord preveu les modificacions legals necessàries” per la sobirania fiscal de Catalunya, és a dir, la reforma de la LOFCA estatal.

Segons la portaveu republicana l’Agència Tributària de Catalunya recaptarà, gestionarà, liquidarà i inspeccionarà tots els impostos si bé aquest serà un procés progressiu el calendari del qual ERC donarà a conèixer a partir de demà, quan els militants ja hagin pogut veure el text. La declaració de renda del 2025 ja la recaptarà la Generalitat de Catalunya el 2026. Fins aquell moment, el pacte amb el PSOE estableix que es respectarà el principi d’ordinalitat per tal que Catalunya no rebi molt per sota del que aporta a la hisenda estatal tal com passa de sempre. Fins que la Generalitat no recapti tots els impostos, el preacord també inclou la creació d’un consorci per executar les infraestructures pendents al país.

Pel que fa a la llengua catalana, es crearà una conselleria de Política Lingüística que haurà de revertir el retrocés en l’ús social del català. En darrer terme, el preacord contempla la creació d’una Convenció Nacional per a la Resolució del Conflicte Polític, un organisme que inclourà els grups parlamentaris catalans, també el PSC, i que haurà de fer una proposta política perquè Catalunya pugui decidir a les urnes el seu futur. “Ja va sent hora que el principal partit del país, el que ha guanyat les eleccions, ens digui quina proposta té”, ha afirmat Sans en relació al PSC.

D’altres compromisos socioeconòmics del preacord són el Pacte Nacional per la Indústria, la gratuïtat de les places d’escola bressol o la continuïtat de la conselleria d’Igualtat i Feminismes.

L’allargament de la reunió durant tot el dia –de dos quarts de deu del matí a un quart de vuit del vespre– s’ha produït perquè l’equip negociador ha volgut explicar a l’executiva la situació actual i amb el pas de les hores també “s’han anat tancant serrells” amb el PSOE. En el debat han participat tots els membres de l’executiva, fins a una seixantena , alguns dels quals haurien expressat els seus recels a permetre la investidura del presidenciable del PSC segons han apuntat agències. La portaveu republicana ha parlat de “debat polític” ric i de fons més que de discussió i divergències.

L’entesa l’haurà de validar encara la militància d’ERC. Els més de vuit mil militants estan cridats a votar divendres de manera telemàtica, i si ho desitgen, també de manera presencial a les seus dels partits, en una validació que es tancarà a les 20.00 hores de divendres 2 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crits i amenaces de famílies de Germans Sàbat al ple per l'escola bressol

girona
política

ERC avala el preacord per investir Illa que inclou recaptar tots els impostos

barcelona
regne unit

Sis candidats opten a succeir a Sunak al capdavant dels 'tories'

barcelona
guerra a europa

Rússia pren Vovche en el seu avanç a la regió ucraïnesa de Donetsk

barcelona
política

Màxima expectació i discreció, al PSC, el PSOE i a Moncloa

barcelona
estats units

Joe Biden vol canviar el Suprem perquè cap president estigui fora de la llei

barcelona
estat francès

El govern apunta a extremistes d’esquerra en el sabotatge a les línies del TGV

barcelona
guerra a europa

La intel·ligència militar ucraïnesa tomba la pàgina web del Banc Central de Rússia

barcelona
regne Unit

El ‘forat fiscal’ del Regne Unit supera els 26.700 milions d’euros

barcelona