Política

Tensió al ple de Girona amb veïns de Germans Sàbat per una moció sobre l'escola bressol

Tensió al ple de Girona amb famílies del barri de Germans Sàba tque  han proferit crits i alguna amenaça després que el govern tombés una moció que demanava restablir les dues línies d’I1 a l’escola bressol La Baldufa, segons informa l’ACN. El text l’havia entrat el PSC, però també s’ha permès que els pares el defensessin. La tensió ha anat en augment quan la regidora d’Educació, Queralt Vila, ha defensat la decisió de reconvertir aquestes places per a nadons d’I0. Després que un pare amenacés l’alcalde, la resta de grups han condemnat aquesta reacció. Durant el ple, també ha tingut protagonisme una altra moció; en aquest cas, presentada pels veïns contra l’edifici de la Diputació a Montilivi. Guanyem, Junts i ERC també l’han tombada perquè no hi ha cap ubicació alternativa.

A principis de mes, les famílies de Germans Sàbat afectades pel tancament de les dues línies d'I1 a l'escola bressol La Baldufa ja van protestar al ple. I avui, han tornat a entrar a la sala amb cartells en contra de la decisió, coincidint amb el debat d'una moció que havia presentat el PSC i que demanava restablir aquestes places. L'escrit recull que la decisió de destinar les dues línies a infants d'I0 -és a dir, nadons- s'ha pres "a última hora i sense avisar ni parlar amb les famílies". Durant la defensa de la moció, la representant dels pares, Carla Fernández, ha assegurat que "eliminar dues classes d'I1 és inacceptable" i que això "perjudica greument les famílies de La Baldufa". També ha recordat que ja s'han recollit més de mig miler de signatures en contra.

 Per la seva banda, el regidor socialista Àngel Martínez ha assegurat que el govern ha pres "una mala decisió". "Això és molt greu, perquè obligarà els pares a deixar el món laboral per cuidar els seus fills i filles", ha afegit, en referència al fet que les quatre línies d'I1 a l'escola bressol l'any vinent es reduiran a la meitat. La moció no ha tirat endavant, perquè tot i que l'oposició (PSC, PP i Vox) hi ha votat a favor, l'equip de govern -que té majoria absoluta- l'ha rebutjada. La regidora d'Educació, Queralt Vila, ha lamentat que en cap cas la decisió s'ha pres a corre-cuita, perquè al mes d'abril ja se'n va informar, i ha defensat que en cap cas La Baldufa perd places, sinó que allò que es fa és "redistribuir-les". A més, Vila també ha dit que la majoria de les noves places d'I0 s'han cobert "amb gent del barri que necessitava el servei", i que tot i entendre "la preocupació" de les famílies afectades, aquestes han rebutjat aquelles alternatives -com ampliar l'horari de la ludoteca o un espai de criança- que se'ls han proposat. Per últim, la regidora ha recordat que a partir del curs 2025-2026 La Baldufa passarà a tenir tres grups d'I1. 

 En el moment de la votació, les famílies que han assistit al ple han recriminat a Guanyem, Junts i ERC que hi votessin en contra. S'han escoltat crits, algun insult i, fins i tot, un pare ha amenaçat l'alcalde, Lluc Salellas, dient-li que s'havia posat "amb la gent equivocada". Davant d'això, Salellas ha respost que no consentiria aquestes actituds i ha demanat a les famílies que marxessin. Després que sortissin, la resta de grups municipals han condemnat la reacció que han tingut.

 Solar a Montilivi 

 L'altra moció que s'ha debatut al ple -en aquest cas, veïnal- feia referència a l'edifici d'oficines que la Diputació aixecarà en un solar de Montilivi. Tot i que la parcel·la està qualificada com a equipament, actualment l'ocupa una zona verda. L'Associació de Veïns de Puig-Vistós, que pertany al barri, ha reclamat al govern que es busquin ubicacions alternatives -segons subratllen, han identificat 28 solars on hi podria anar el projecte- i han lamentat "la manca d'empatia" per part de l'Ajuntament. "Rectificar és de savis, i demanem que busquin solucions al problema", ha dit el portaveu de l'associació, Albert Fanals. 

 Aquesta moció tampoc ha prosperat. El PSC i el PP hi han votat a favor. Vox, per la seva banda, s'ha abstingut. I tant Guanyem, com Junts i ERC hi han votat en contra. El regidor popular, Jaume Veray, i la portaveu socialista, Sílvia Paneque, han afirmat que "és de justícia" defensar que la Diputació no faci l'edifici d'oficines en aquesta parcel·la perquè hi ha "altres zones" on podria aixecar-se. Paneque, que ha esmentat específicament la zona sud de la ciutat -a tocar del Consell Comarcal- o bé Domeny, també ha dit que cal tenir en compte que Montilivi és un barri que registra "una mobilitat elevada", perquè ja acull el campus de la UdG i l'estadi del Girona FC. 

 L'alcalde, però, ha admès que el solar de Montilivi "ara mateix és l'única sortida possible" que hi ha sobre la taula. I que davant d'això, l'equip de govern s'ha centrar a millorar "considerablement" la proposta inicial, garantint que part de l'edifici d'oficines tingui usos per al barri. Al costat d'això, Lluc Salellas també ha explicat que "l'impacte damunt la mobilitat" de Montilivi s'atenuarà, perquè les oficines tindran un aparcament soterrat i el seu horari laboral serà de dilluns a divendres de vuit del matí a tres de la tarda. "A més, també hem acordat que la Diputació faci una inversió per valor de 50.000 euros que ajudi a dignificar la vida dels veïns i veïnes, i que es comprometi a minimitzar l'impacte de l'edifici i integrar-lo amb l'entorn", ha explicat. L'alcalde ha dit que saben que tot això "no convenç els veïns", però ha admès que el nou equip de govern s'ha trobat "condicionat" (perquè l'acord amb la Diputació es va fer en l'anterior mandat i feia més de vint anys que la parcel·la constava com a equipament al pla general). Salellas també ha explicat que la permuta que s'ha fet amb la Diputació, que ha cedit la propietat de l'antic edifici de la Uned, "impossibilita tirar enrere" l'acord. I per últim, ha recordat que la corporació supramunicipal té "drets adquirits", que tan sols li permetrien marxar a una parcel·la "millor que la que té" a Montilivi. "Com que bàsicament els solars que li queden a l'Ajuntament estan en zones industrials, la Diputació legítimament considera que allà no hi vol posar la nova seu", ha precisat, dient que també s'ha explorat un solar a Palau que s'ha demostrat "inviable legalment". L'associació de veïns ha lamentat el vot de l'equip de govern i li ha retret manca de diàleg. "Patirem i deixarem una herència trista i nefasta; creiem que no s'ha escoltat prou els veïns i que allò que quedarà seran els perjudicis", ha dit el representant de l'AAVV de Puig-Vistós.

Manca d'inversions de l'Estat

En el ple  també es s'ha aprovat una moció d’urgència presentada pels tres grups al govern (Guanyem, Junts i ERC) per denunciar la manca d’execució de les inversions de l’Estat i per a la millora de les infraestructures de transport a Girona. La moció s'ha presentat en motiu de l’incidència que es va produir la setmana passada al sud de Girona, en què un vagó de mercaderies carregat de gas liquat es va incendiar per la caiguda de la catenària. I, en aquest sentit, es va recriminar que l’Estat només ha executat el 24% de les inversions en infraestructures ferroviàries pressupostades per ADIF al pressupost del 2023.

 Refugis climàtics extraordinaris

Per últim, durant el ple, l'alcalde de Girona també ha anunciat que a partir d'aquest dimarts la ciutat obrirà aquells refugis climàtics extraordinaris arran de la intensificació de l'onada de calor. Com que Protecció Civil ja ha notificat que es passarà al grau 3 sobre 6, i que s'activarà l'alerta taronja, el consistori obrirà els soterranis de la Catedral i alguns museus, que s'afegiran a la resta de refugis que ja estan en funcionament. A més, les piscines del GEiEG de Sant Narcís i de Sant Ponç, i les de la Devesa i Can Gibert del Pla permetran que els majors de 65 anys i les persones amb discapacitat hi accedeixin gratuïtament amb acompanyant. Actualment, Girona compta amb una xarxa de 51 refugis climàtics, dels quals 28 són interiors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia