Política

política

ERC i PSC tanquen un preacord

Un concert econòmic solidari i un departament pel català, grans eixos del pacte que es va acabar de tancar ahir

Després de gairebé deu hores de reunió, l’executiva republicana va avalar finalment el document, que divendres posarà a votació de les bases

ERC iniciarà avui la campanya amb les bases, a qui ja va informar ahir

Habemus preacord per investir Salvador Illa president de la Generalitat. Després de gairebé deu hores de reunió, en què van intervenir tots i cadascun de la seixantena d’assistents, l’executiva d’ERC va acabar avalant ahir amb un consens gairebé unànime un pacte amb el PSC que té com a principals eixos el concert econòmic solidari –la recaptació, gestió, liquidació, inspecció i capacitat normativa sobre el 100% dels impostos, començant per l’IRPF– i l’aposta per la llengua catalana amb la creació d’un nou departament de política lingüística, si bé presenta avenços en les altres dues carpetes que s’havien posat a negociació. Així, també preveu la posada en marxa d’una convenció nacional per a la resolució del conflicte polític, presidida per ERC, que dependrà del Parlament i que inclourà tots els grups a fi de debatre una solució que finalment es posi a votació de la ciutadania. I per acabar, es garantirà la continuïtat de les principals “polítiques republicanes” impulsades aquesta legislatura, tot i que, tal com ja havia dit des de la nit electoral, ERC es quedarà a l’oposició si al final prospera l’acord.

Després d’estar reunida l’executiva a la seu des de dos quarts de deu del matí, les dues formacions van intercanviar els darrers documents per superar els últims serrells oberts per al pacte, que es van anar tancant al llarg de la jornada, en paral·lel a la reunió. A dos quarts de vuit del vespre els republicans convocaven a correcuita assemblees telemàtiques per anunciar primer el preacord a la militància, a qui ara s’ha remès i que tindrà l’última paraula en una votació vinculant convocada finalment per divendres –de 9 a 20 hores de manera telemàtica, i també de manera presencial de 9 a 18 h en algunes seus–, amb un redactat encara per definir, això sí. En tot cas, els republicans –que ja han deixat clar que si les bases no ho aproven, no hi haurà cap nova oportunitat i el PSC s’haurà de buscar altres socis abans del 26 d’agost, data en què expira el termini–, iniciaran avui mateix una campanya exprés entre la militància, amb assemblees territorials convocades arreu per explicar el contingut del preacord. Aquesta serà ara la gran prova de foc, ja que no queda clar si avalarà l’acord, i de fet ahir algunes veus com la diputada al Congrés Pilar Vallugera o l’exdiputat al Parlament Jordi Orobitg ja deien que hi votaran en contra.

Vora dos quarts de nou del vespre, l’executiva gairebé en ple compareixia a la sala de premsa de la seu del carrer Calàbria, fora de la qual una pila de mitjans havien estat fent guàrdia tot el dia, per escenificar que s’havia assolit un consens final dins aquest òrgan, tot i haver expressat algunes veus al principi reticències a cap tipus de pacte amb el PSC. “Creiem que és un molt bon preacord i és el moment de sotmetre’l a la militància d’ERC”, proclamava la portaveu, Raquel Sans, que es felicitava pel “debat constructiu”, la “maduresa” i la “reflexió política” a l’executiva, a més de la “imatge unitària” aconseguida al final, ja que recordava que hi conviuen sensibilitats “molt diverses”. “La direcció ha assumit un mandat que era explorar la negociació política, l’única suma possible per assolir un acord d’investidura, i avui hem arribat al final”, descrivia.

Concert solidari

Sans admetia que la clau per tancar l’acord van ser els “moviments a última hora” per part del PSOE pel que fa a les garanties sobre la negociació del finançament singular, que ERC volia que fossin “estructurals”. En aquest sentit, la portaveu destacava que s’ha aconseguit “un pas de gegant en matèria de sobirania fiscal”, com és “la clau de la caixa” i que Catalunya surti del règim comú. És a dir, el concert econòmic solidari que havia reclamat sempre. “Parlem de la recaptació del 100% dels impostos, que es pagarà a l’Estat pels serveis que presta a Catalunya, i que hi haurà una quota de solidaritat que es fixi de manera clara”, resumia Sans, que admetia que, perquè això no depengui del govern espanyol de torn, caldran modificacions legislatives com ara de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) per part del Congrés, i dependrà per tant del sí d’altres grups. En aquest sentit, el primer pas serà que la declaració de la renda corresponent al 2025 es recaptarà ja el 2026 plenament per part de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que haurà de guanyar doncs múscul a partir d’ara amb un “traspàs de recursos”, va dir. Mantre no s’assoleix la plena sobirania amb altres impostos, es preveuen també mecanismes per corregir el dèficit fiscal, com ara que es garanteixi el principi d’ordinalitat dins del sistema actual, així com la creació d’un consorci entre els dos governs que s’encarregui de gestionar i executar les inversions de l’Estat a Catalunya. “Era una reivindicació històrica de l’independentisme avançar també en sobirania fiscal”, subratllava Sans.

La portaveu també posava èmfasi en els avenços en matèria de llengua, que és “la clau de la nació”. A més de la creació d’una nova conselleria, així, el preacord inclou també un seguit de millores per garantir-ne l’ús en les activitats extraescolars o en la sanitat, o fer front a l’ofensiva judicial contra la vehicularitat del català a les aules. Pel que fa a la convenció parlamentària per avançar en la resolució del conflicte polític, Sans valorava que és “importantíssim arrossegar el PSC” cap a aquest debat, a fi que posi les seves propostes sobre la taula. En l’últim apartat, ERC veu garantit amb l’acord que es mantindran aspectes iniciats com el pacte nacional per la indústria, la gratuïtat de l’I-2 o el Departament d’Igualtat i Feminismes.

On va evitar Sans entrar és en què passarà si el president a l’exili Carles Puigdemont és detingut abans del ple del sí d’ERC a Illa. “Tant de bo pugui tornar en llibertat, aquesta és la nostra única preocupació”, s’espolsava, tot recordant que a tal fi han treballat “des del primer dia”.

Des de l’entorn del PSC, que ahir a la tarda va celebrar també una breu executiva abans que ERC fes públic el sí al preacord, i de La Moncloa asseguraven també que el nou redactat donava resposta a les exigències republicanes.

LES FRASES

Volem visibilitzar que hem validat un preacord que considerem molt positiu per una possible investidura del PSC
L’hem estat treballant amb honestedat, molt de rigor, generositat i molta alçada de mires per les necessitats del país en l’actualitat
Des de l’1-O hem de ser més i més forts, i aquest preacord ens permet sobretot estar més ben preparats de cara a l’objectiu final de la independència
Mitjançant l’Agència Tributària de Catalunya es recaptaran, liquidaran i inspeccionaran tots els tributs: l’IRPF, l’IVA i impost de societats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia