Política

Els Estats Units marxaran de l'Iraq d'aquí 3 anys

Bagdad

El consell de ministres iraquià ha aprovat el pacte de seguretat amb els Estats Units (EUA) que estableix la retirada de l'exèrcit nord-americà per a finals de 2011. Ara, perquè l'acord sigui definitiu, cal que el Parlament iraquià l'aprovi.

No obstant això, i segons ha informat el ministre d'Afers Exteriors de l'Iraq, Hoshyar Zebari, s'espera una ratificació tranquil·la, ja que els membres del consell de ministres pertanyen a les formacions polítiques que controlen gran part dels escons de la cambra.

L'acord de seguretat garanteix la sobirania territorial de l'Iraq a partir del 2009, estableix que els Estats Units no utilitzaran el territori iraquià com base d'operacions per a atacar a un tercer país i declara que la permanència a l'Iraq de qualsevol efectiu militar nord-americà a partir del 2011 dependrà del permís del govern de Bagdad.

A més, l'acord contempla la possibilitat que els soldats nord-americans que cometin "delictes greus" a l'Iraq puguin ser jutjats per tribunals del país àrab. En aquest sentit, fonts de la presidència iraquiana van anunciar prèviament la creació d'una legislació especial que tipificarà amb precisió aquests delictes i en la qual es delimitarà amb concreció l'àmbit d'actuació de les tropes nord-americanes.

Fi de les patrulles
En virtut d'aquest pacte, les forces nord-americanes començarien a deixar de patrullar a l'Iraq a mitjans de l'any que ve, iniciant un procés de retirada que es completaria a finals del 2011.

Durant aquests 3 anys, les forces nord-americanes passarien a respondre davant les autoritats iraquianes, ja que el mandat de l'ONU sota el qual operen actualment expira el 31 de desembre d'aquest any.

Actualment hi ha 150.000 efectius de l’exèrcit nord-americà al país. L’ocupació va produir-se al març de 2003, acció que va provocar el derrocament de la dictadura de Saddam Hussein
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.