Política

política

L’eventual ple d’investidura d’Illa apunta al 7 o 8 d’agost

Si rep la seva trucada expressant aquesta voluntat, Rull vol fer ronda presencial de contactes

En ser una setmana inhàbil, també s’ha de convocar abans la diputació permanent, que s’ha constituït aquest migdia

Si les bases d’ERC avalen divendres el preacord tancat ahir amb el PSC i el PSOE per fer president Salvador Illa, el ple d’investidura es podria convocar el dimecres 7 o dijous 8 d’agost, segons fonts parlamentàries consultades. I és que, si rep la trucada del candidat dient que s’hi vol sotmetre, el president, Josep Rull, ha de fer abans la preceptiva ronda de consultes amb els grups, i ja ha avançat la intenció que vol que sigui presencial en la mesura que sigui possible. Després, a més, en ser la primera quinzena d’agost inhàbil a efectes parlamentaris, s’ha de convocar també una diputació permanent, l’òrgan suprem en aquests períodes, que és a qui correspondrà oficialment fixar la data i fer la convocatòria del ple. Depenent d’aquests passos, aquest òrgan es podria convocar dimarts 6 d’agost, i fixar el ple per a 24 o 48 hores després.

Precisament, aquest migdia s’ha constituït la citada diputació permanent, que finalment està formada per vuit diputats del PSC, sis de Junts, tres d’ERC, dos del PP, dos de Vox, un dels comuns i un de la CUP, ara que té grup propi. Aliança Catalana, al grup mixt, hi podrà tenir veu, però no vot. N’han estat escollits com a vicepresidents els mateixos que ja ho són de la mesa ordinària, Raquel Sans i David Pérez, mentre les secretàries seran Jeannine Abella i Rosa Maria Ibarra. Un cop convocat el ple d’investidura, això sí, només té l’opció de desconvocar-lo el mateix president del Parlament, que també ho és de la Diputació Permanent, tal com va passar per exemple el 30 de gener del 2018, quan Roger Torrent va suspendre la sessió d’investidura de Carles Puigdemont a instàncies del TC. Tot i que Rull ha garantit ara que, davant l’anunciat retorn del president a l’exili si finalment hi ha ple d’investidura d’Illa, no serà detingut dins les dependències parlamentàries, l’escenari d’una eventual detenció prèvia és factible, i en aquest cas no es descarta que decideixi igualment ajornar o suspendre el ple.

D’altra banda, Rull, precisament, ha comunicat aquest matí a la mesa que, després d’haver-se reunit amb representants del Parlament de Baden Wuttemberg, que hi tenen més experiència, canviarà l’estratègia per fer front als discursos d’odi de la ultradreta en seu parlamentària. Amb això, ha expressat que interromprà el mínim les seves intervencions, però després es reserva el dret d’estudiar-les en la comissió de l’estatut del diputat i aplicar possibles sancions especialment a intervencions que es consideri que atempten contra els drets humans i volen denigrar un col·lectiu concret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El text del preacord confirma la sobirania fiscal plena però no hi fixa cap horitzó temporal

barcelona

Pere Casellas repeteix com a primer secretari del PSC de Figueres

FIGUERES
política

El PSC, en silenci fins al veredicte de la militància d’ERC

barcelona
economia

Pimec veu l’acord com una “notícia excel·lent” i demana “altura de mires”

barcelona
política

El Govern diu que té previst el creixement de l’Agència Tributària

barcelona
política

L’eventual ple d’investidura d’Illa apunta al 7 o 8 d’agost

barcelona
política

La recaptació de tots els impostos “no serà ni fàcil ni automàtica” i la gestió tindrà “límits”

barcelona
política

García-Page veu la proposta de finançament com un “greu atemptat contra la igualtat”

barcelona

TpLL, ERC, Sumem i Junts diuen que el govern de Lamelas (PSC) va sense rumb

LLORET DE MAR