Política

POLÍTICA

L’Estat declara “il·legals i il·legítims” els tribunals que van condemnar Companys

El govern espanyol declara “il·legals i il·legítims” el Tribunal Regional de Responsabilidades Políticas de Barcelona i el consell de guerra sumaríssim que van condemnar a mort el 1940 al president de la Generalitat, Lluís Companys. Ho ha fet el ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica a través d’una Declaració de Reconeixement i Reparació Personal que ha fet arribar al departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat. El govern català vol destacar que “gairebé vuitanta-quatre anys després de l’assassinat de Lluís Companys, l’Estat espanyol ha reconegut, per primer cop i de manera oficial, que va ser represaliat, condemnat i afusellat per ser el màxim representant de la Generalitat de Catalunya i per la seva militància i ideologia”.

Així, la declaració del govern de l’Estat reconeix que va ser condemnat a mort “per haver estat advocat dels sindicats únics i de la CNT, per haver organitzat la Unió de Rabassaires, per haver estat fundador d’Esquerra Republicana, per haver proclamat la República el 14 d’abril de 1931, i per càrrecs públics exercits durant la Segona República, concretament, per haver ocupat la Presidència de la Generalitat”.

La declaració de l’Estat reconeix el dret de Companys a la “reparació moral i la recuperació de la seva memòria personal, familiar i col·lectiva”. Es declaren “il·legítimes i nul·les qualsevol condemna, sanció o resolució dictada contra Lluís Companys i Jover” per raons “polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa durant la Guerra d’Espanya o la dictadura posterior”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia