Política

política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

El text garanteix la continuïtat de la majoria de polítiques de l’actual executiu, rescata l’oficina de la renda bàsica, apuja els impostos al joc pel Hard Rock, reclama que la Generalitat sigui decisiva en la gestió aeroportuària, manté l’ampliació de delegacions a l’exterior i fins i tot incorpora l’impuls a les seleccions catalanes

Preveu abordar des del primer dia un gran debat polític i social que acabi amb una votació a Catalunya per resoldre el conflicte polític

Si les bases d’ERC avalen divendres el preacord per fer president Salvador Illa, els republicans se n’aniran a l’oposició, però el govern socialista -i qui sap si també dels comuns- s’haurà de guiar en gran part pel programa que ja ha començat a aplicar l’actual executiu, i fins i tot haurà més enllà, empassant-se alguns “gripaus” que d’aquesta manera tornen als socialistes. “Hem arrossegat bastant el PSC a la nostra agenda”, es vantaven aquesta tarda fonts de la negociació, que admeten que els grans objectius eren que no es revertissin polítiques on en podien tenir la temptació, però també que s’implantessin noves mesures “republicanes”, que s’assumís la major part de l’agenda legislativa heretada -per exemple, amb l’Estatut del Municipi Rural i una altra pila de lleis que ja estaven previstes- o que es redefinissin macroprojectes que van ser polèmics en la legislatura anterior com l’ampliació de l’aeroport del Prat o el Hard Rock.

Gripaus que retornen

El text preveu, per exemple, que es rescati l’oficina de la renda bàsica universal que el PSC va vetar en la negociació pressupostària del 2023, i que ara apunten que “actualitzarà” el pla pilot ja dissenyat. Els socialistes, a més, assumeixen aprovar una modificació de la llei del Centre Recreatiu i Turístic (CRT), que ha possibilitat el desenvolupament del projecte del Hard Rock, per tal d’elevar el tipus impositiu del joc vinculat als casinos i tornar al règim de fiscalitat anterior, és a dir, retornar del 10% que es va aprovar per facilitar l’arribada dels inversors al 55%. Així mateix, el preacord aposta per crear un model aeroportuari descentralitzat en què el govern de la Generalitat “sigui un actor determinant en la presa de decisions estratègiques” relatives en concret a l’aeroport del Prat. A més, dona continuïtat a la tasca de la comissió tècnica creada ara entre tots dos governs per a l’ampliació de la capacitat, i pacta donar-hi un nou impuls respectant sempre la diversitat, la convivència amb els veïns i les directives ambientals europees, com la xarxa Natura 2000. Igualment, es preveu la creació d’una Autoritat Aeroportuària de Catalunya i un Consell Rector Aeroportuari de Catalunya.

Polítiques del govern

El preacord, a banda, dona continuïtat a la gran majoria de polítiques ja iniciades ara. Per exemple, aposta per l’energètica pública, per arribar al 2% del pressupost en Cultura, per implementar la gratuïtat de l’L1 a partir del curs 2025/26, pel Pacte Nacional per la Indústria, per mantenir els tipus a l’impost de successions i de patrimoni, o per rebaixar l’IRPF a les rendes menors de 35.000 euros. També continuen les grans inversions estratègiques iniciades contra la sequera, es comprometen a construir 50.000 pisos públics nous fins al 2030, es manté l’avançament del calendari escolar o es tiren endavant moltes de les inversions ja previstes en infraestructures -inclòs la culminació del traspàs de rodalies amb la creació de la nova operadora- i equipaments educatius i sanitaris.

Projecció i seleccions

Els socialistes fins i tot es comprometen a mantenir la projecció internacional del país, culminant la creació del cos d’acció exterior i consolidant i ampliant la xarxa de delegacions actual, a més de reforçar la presència de Catalunya en els consells sectorials de la Unió Europea allà on tingui competències i interessos específics. Igualment, assumeixen com a pròpia la reivindicació del reconeixement de les seleccions esportives catalanes, que l’actual executiu no havia potenciat encara, per la qual cosa es constituirà una oficina del govern, adscrita al Consell Català de l’Esport, que oferirà suport especialment a les federacions que poden optar a la participació directa en l’àmbit internacional, pel fet d’haver-se constituït abans que la federació estatal corresponent.

Foment del català

Tal com s’havia anunciat, el preacord inclou també tot un paquet de mesures a favor del foment de la llengua catalana, entre les quals destaca la creació d’un departament de política lingüística que implanti un “pla d’acció transversal” dins del govern, i que en els 100 primers dies aprovi el Pacte Nacional per la Llengua i un calendari d’execució, per al desplegament del qual no es preveuran menys de 200 milions en el primer any. El pacte també preveu que el català sigui la llengua de treball en les comunicacions dins de l’àmbit lingüístic català, que es defensarà dels atacs judicials que pateix en l’educació i que se’n promourà l’ús social com a llengua d’acollida i com a llengua vehicular en les activitats extraescolars, el lleure i l’esport de base a través dels plans educatius i d’entorn. Igualment, es preveu desenvolupar un pla d’impuls al català a l’audiovisual, i se’n fomentarà l’ús en l’àmbit sanitari i en el comerç i l’empresa, entre altres mesures. “Havíem de garantir que un govern del PSC defensés la llengua, i tornem a treure’l del trilingüisme per situar-lo en el consens”, es felicitaven avui fonts republicanes.

Convenció nacional

Tal com ja es va explicar ahir, el primer gran punt del pacte estableix l’impuls, en el primer ple del Parlament després de la constitució del nou govern, d’una Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític, que estarà integrada per representants de tots els grups que així ho vulguin i presidida per un diputat d’ERC. El seu objectiu serà impulsar un “ampli debat polític, social i ciutadà” al voltant del conflicte polític sobre l’organització territorial de Catalunya, per contribuir així a bastir una proposta catalana que contribueixi a abordar la seva resolució, que al capdavall haurà de ser posada a votació del conjunt de la ciutadania. Per facilitar els treballs de la convenció arreu del país, el govern crearà també una oficina que haurà d’assegurar els recursos tècnics, humans i materials. “És aconseguir que no mori l’Acord de Claredat”, descriuen negociadors republicans, que deixen clar que no es tracta de la taula de partits que va reclamar el PSC la passada legislatura, que volia parlar de moltes altres qüestions, mentre en aquest cas s’acota que l’objectiu es tractar el conflicte polític. En aquest cas, a més, tampoc substitueix la negociació amb l’Estat, que si bé probablement quedarà congelada entre els governs, es mantindrà en els fòrums internacionals que ERC i Junts mantenen oberts amb el PSOE, que també es poden nodrir, en aquest cas, de propostes que emergeixin en la convenció. L’espai també servirà per fer un seguiment de l’aplicació de la llei d’amnistia. “El PSC per primer cop assumeix un espai per parlar de propostes polítiques diferents de cadascú”, es feliciten igualment fonts republicanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona
política

Llach crida l’independentisme a “estar a punt” per mobilitzar-se

barcelona
política

ERC fa pública la pregunta a les bases

barcelona
unió europea

Brussel·les vol aclariments d’Hongria pels visats a ciutadans russos

barcelona